27 februarie, 2022

Germania va creşte cheltuielile militare la „mai mult de 2%” din PIB pe an şi va debloca imediat un pachet excepţional de 100 de miliarde de euro pentru a-şi moderniza apărarea, a anunțat duminică Olaf Scholz.

Lumea a intrat într-o „nouă eră” odată cu invazia Rusiei în Ucraina, a explicat cancelarul german schimbarea bruscă de atitudine în privința cheltuielilor militare, într-un discurs ținut în cadrul unei sesiuni speciale a Bundestag-ului, primit cu aplauze și pe care The Guardian îl califică drept unul istoric.

Cancelarul a vorbit despre „responsabilitatea istorică a Germaniei” de a se asigura că președintele rus Vladimir Putin „nu întoarce ceasul înapoi”.


În prezent, bugetul pentru apărare al Germaniei se situează la aproximativ 1,5% din PIB, în pofida presiunilor tot mai mari exercitate de aliații NATO, în special SUA.

În Ucraina, „oamenii nu-şi apără doar patria. Ei luptă pentru libertate şi pentru democraţia lor. Pentru valorile pe care le împărtăşim cu ei”, a adăugat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a mai declarat că pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei este „fără precedent” și nu este ultimul. Ne rezervăm dreptul la noi sancțiuni, „fără niciun tabu”, a mai spus cancelarul, înainte de a adăuga că nicio schimbare nu se întrevede curând: „Să recunoaștem, Putin nu va schimba cursul (evenimentelor- n.red.) peste noapte”.

În timpul discursului său de jumătate de oră, Scholz a spus că decizia lui Putin de a lansa un război „a marcat un punct de cotitură în istoria continentului nostru”, iar conflictul va fi unul de lungă durată.


Este „războiul lui Putin” și „nu un război al poporului rus”, a mai spus Scholz.

Conflictul va schimba lumea, este „o catastrofă pentru Ucraina”, dar „se va dovedi, de asemenea, a fi o catastrofă și pentru Rusia”, a mai declarat cancelarul.

Liniile de acțiune prioritare prezentate de cancelar:

  • Livrarea de arme către Ucraina, „singurul răspuns posibil la agresiunea lui Putin”
  • Sprijinirea sancțiunilor împotriva intereselor Rusiei, inclusiv suspendarea acesteia din sistemul de plăți SWIFT
  • Asigurarea că războiul nu se extinde în alte țări (a invocat importanța Articolului 5 al NATO)
  • Creșterea semnificativă a cheltuielilor militare germane; alte schimbări strategice istorice, pentru a reduce dependența Germaniei de gazul rusesc (printre care și construirea a două terminale pentru importul de gaz lichefiat, în porturile Brunsbüttel și Wilhelmshaven).

Ministrul ucrainean al Apărării: Fără această luptă, Europa nu va fi niciodată în siguranță

Rezistența Ucrainei în fața Rusiei este o luptă pentru viitorul Europei, care nu poate fi în siguranță dacă trupele ruse înving, atrage atenția guvernul de la Kiev. La Varșovia, premierul polonez spune că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, spune într-o postare publicată duminică pe Facebook:

„Fără această armată și poporul nostru, Europa nu va fi niciodată în siguranță. Fără noi, Europa pur și simplu nu (va exista)”.

Mateusz Morawiecki: Avem nevoie de o armată europeană puternică. Era păcii și ordinii internaționale ajunge la sfârșit

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat pentru cotidianul regional francez Ouest-France că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.

„Trebuie să prevedem că Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic”, a declarat Mateusz Morawiecki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Polonia, membră a NATO, are o frontieră de 535 de kilometri cu Ucraina.

Invadarea Ucrainei și pretențiile președintelui Vladimir Putin indică un posibil sfârșit al perioadei de pace, mai spune prmeierul polonez: „Era păcii şi a ordinii internaţionale ajunge la sfârşit”, a mai spus Mateusz Morawiecki. „Trebuie să fim conştienţi de asta. Este un test pentru Occident, iar modul în care reacţionăm la acest test ne va determina viitorul, nu ani de zile, ci decenii”, a continuat el.

Creșterea cheltuielilor pentru apărare

„Avem nevoie de o armată europeană puternică”, a insistat premierul polonez care consideră că „trebuie dublate cheltuielile pentru apărare în Europa”. „Suntem în prezent la aproximativ 300 de miliarde de euro, ar trebui să trecem la 500-600 de miliarde de euro. Nu este imposibil şi acest lucru va permite Europei să joace în sfârşit un rol major”, a adăugat el.

Şeful guvernului polonez a mai propus excluderea cheltuielilor pentru apărare din pactul european de stabilitate cu scopul de a permite ţării sale să cheltuiască 3% până la 4% din PIB pentru apărare astfel încât să facă faţă „agresiunii ruse împotriva Uniunii Europene”.

Mateusz Morawiecki a cerut, de asemenea, „o serie de sancţiuni fără precedent şi zdrobitoare” după invadarea Ucrainei de către Rusia şi „discuţii pentru a face Europa independentă de achiziţionarea de hidrocarburi ruseşti”. „Cumpărând petrol şi gaze ruseşti, finanţăm acum politica de agresiune a Rusiei”, a explicat premierul polonez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: