9 aprilie, 2013

PNL se opune categoric intenției premierului social-democrat Victor Ponta de a introduce o taxă de solidaritate de 10% asupra salariilor bugetarilor de peste 1.000 de euro pe lună, a declarat liderul liberal, Crin Antonescu, marți, după ședința USL.

”PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate şi datorită ataşamentului său la principiul cotei unice, şi, mai ales, pentru că unul dintre angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţi în aceeaşi măsură, liberali sau social-democraţi, este acela că nu vor creşte taxele şi impozitele”, a spus Antonescu.

El a susținut că o astfel de taxă ar încălca promisiunile electorale făcute de USL.


”Şi în plan simbolic, dar şi în plan practic, nu putem să acceptăm o asemenea formulă pentru că încalcă angajamentele electorale și nu rezolvă problema bugetară”, a mai spus el.

El a cerut Guvernului să ia ”măsuri de fond, care să poată stimula cu adevărat apariţia locurilor de muncă şi, implicit, încasările la buget”.

În ceea ce priveşte impactul unei astfel de taxe de solidaritate, liderul PNL a precizat că oricare cifră luată în calcul nu justifică aplicarea acestei măsuri.

Premierul Ponta a reluat luni seara ideea instituirii unei taxe suplimentare pe salariile bugetarilor de peste 1.000 de euro.


”În continuare cred, pentru cei din zona bugetară care câştigă peste 1.000 euro pe lună, pentru o perioadă de timp limitată, un an-un an şi jumătate, ţin foarte mult să avem acea taxă de solidaritate de 10%”, a spus Victor Ponta la RTV.

El a susținut că în cadrul USL a ”avut discuţii în acest sens şi un acord”.

Potrivit acestuia, taxa de solidaritate ar urma să se aplice salariaților din instituțiile administrației, precum și celor din companiile de stat.

Banii colectați din această taxă ar urma să fie folosiți, printre altele, pentru mărirea pensiilor militarilor care fuseseră recalculate în jos de Guvernul Ponta.

Premierul se plânge de scăderea veniturilor din impozitarea firmelor

Discuțiile din USL despre introducerea unei taxe de solidaritate la stat se suprapune pe scăderea veniturilor colectate la buget din impozitul aplicat pe profitul firmelor private.

Din acest motiv, premierul Ponta plănuiește modificarea reglementărilor privind insolvența, pentru a împiedica anumite firme să apeleze la această procedură pentru a nu mai plăti datoriile la stat.

„Veştile proastre sunt cele legate de o scădere importantă a veniturilor privind impozitul pe profit”, a spus Victor Ponta, marți, după ședința USL.

”Aici sunt două explicaţii: pe de o parte sunt companii multe care intră în insolvenţă pentru că neavând asigurat un flux de creditare pur şi simplu nu reuşesc să facă faţă cu obligaţiile pe care le au atât faţă de bugetul de stat, cât şi faţă de alţi furnizori, iar a doua categorie se referă la cei care intră cu rea-credinţă în insolvenţă în aşa fel încât nu mai plătesc niciun fel de taxă, nu mai plătesc niciun fel de impozit, nimic din ceea ce plătesc celelalte companii care trăiesc în mod normal pe piaţa economică. Și merg mai departe, îşi ţin activitatea, fără să plătească nicio taxă”, s-a plans premierul.

Astfel, șeful Guvernului a menționat că ”trebuie să accelerăm de fapt modificarea Legii insolvenţei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: