Legea guvernanţei corporative a fost atacată la Curtea Constituţională- PNL a depus, miercuri, sesizarea pe care au anunţat-o încă din momentul în care Parlamentul a adoptat actul normativ.
Potrivit legii, aproximativ 100 de companii de stat vor fi exceptate de la normele guvernanței corporative și vor avea conduceri numite politic.
Liberalii au depus, miercuri, la Curtea Constituţională a României (CSM) sesizări de neconstituţionalitate privind modificarea legii 317/2004 pentru funcţionarea CSM, a legii referitoare la guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi a legii privind supraimpozitarea gazelor.
Potrivit unui comunicat, în privinţa modificărilor aduse Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, PNL a identificat vicii de neconstituţionalitate de natură a invalida proiectul de lege în ansamblul său, atât în raport cu modalitatea de adoptare a acestuia, cât şi în raport cu reglementări contrare Legii fundamentale, care fac referire al procedura de alegere a conducerii CSM, notează Agerpres.
În ceea ce priveşte modificările aduse OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, deputaţii liberali au sesizat numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare şi adoptare a proiectului de lege, precum şi instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuţii ce depăşesc cadrul constituţional.
În cazul legii de adoptare a Ordonanţei Guvernului 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale liberalii au constatat o reglementare vădit discriminatorie de natură a genera o supraimpozitare a producătorilor şi distribuitorilor de gaze naturale în raport cu celelalte categorii de contribuabili.