joi

20 iunie, 2024

6 ianuarie, 2022

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) din zona euro, care măsoară activitatea din industrie și servicii, a scăzut în decembrie la cel mai redus nivel din martie, transmite Reuters.

PMI a scăzut la 53,3 de puncte în decembrie, de la 54,4 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit. Un indicator de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar o valoare mai mică de 50 de puncte reflectă o contracție economică.

”Datele Markit confirmă faptul că economia zonei euro a încheiat 2021 într-o notă slabă. Redresarea a pierdut din avânt la finalul anului, dar pare să fie încă pe plus”, a apreciat Jack Allen-Reynolds, de la capital Economics.


Având în vedere apelurile publice de a sta acasă, industria serviciilor din zona euro a avut de suferit. Indicatorul PMI aferent serviciilor a scăzut la 53,1 de puncte, de la 55,9, cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

În ceea ce privește activitatea industrială, indicatorul publicat luni sugerează că aceasta s-a menținut robustă în decembrie. O ameliorare a blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare pare a fi contribuit, de asemenea, la scăderea presiunilor pe prețurile industriale.

Motorul german se crispează

Institutul Ifo se așteaptă ca economia germană, motorul zonei euro, să scadă cu 0,5% pe trimestru în ultimele trei luni ale anului 2021 și să stagneze în primele trei luni din 2022. Acest lucru ar aduce Germania aproape de o recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de contracție.

De altfel, datele institutului arată că situația din industria auto germană, care generează circa o zecime din PIB-ul Germaniei, s-a înrăutățit în noiembrie, pentru a cincea lună consecutiv.


Indicatorul aferent producătorilor din industria auto a scăzut semnificativ de la 36,5 puncte la 15,6 puncte în decembrie, potrivit institutului.

”Toți producătorii continuă să fie afectați de blocajele de aprovizionare pentru produse intermediare”, a declarat Oliver Falck, directorul Centrului Ifo pentru organizare industrială și noi tehnologii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: