duminică

21 aprilie, 2024

8 decembrie, 2021

Creditul de consum a încetinit în octombrie, pentru prima dată din februarie, soldul înregistrând o scădere de 71,8 milioane de lei. Cu alte cuvinte, creditele noi de consum acordate populației nu au compensat rambursările împrumuturilor bancare mai vechi, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Ultima dată când soldul creditului de consum era în scădere, respectiv în primul trimestru din acest an, economia României înregistra o creștere economică modestă, de doar 0,1% din PIB față de T1 2020 (semestru afectat la rândul său de restricțiile impuse în pandemie).

În octombrie 2021, băncile au acordat credite noi de consum populației în valoare de 2,1 miliarde de lei, cel mai redus nivel din februarie. De altfel, după ce au atins un nivel lunar maxim de 2,8 miliarde de lei în iulie 2021, acestea s-au aflat pe un trend descendent.


Totodată, ponderea creditelor de consum în totalul creditelor noi acordate de bănci a cunoscut o scădere accentuată odată cu izbucnirea pandemiei. Dacă acestea reprezentau între 60% și 70% în 2019, acum ponderea a scăzut la puțin peste 50% (52% în septembrie și octombrie).

Soldul creditelor de consum accesate de populație era de 61,9 miliarde de lei în octombrie. Cea mai semnificativă scădere recentă a acestui sold s-a produs în aprilie anul trecut, în contextul restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei. Atunci, soldul a scăzut cu peste un miliard de lei, în contextul în care împrumuturile noi de consum se prăbușiseră la sub 0,6 miliarde de lei, față de o medie lunară de circa două miliarde de lei.

Soldul mediu lunar al creditelor de consum se menține cu circa zece miliarde de lei sub nivelul din perioadei de boom, respectiv 2008-2010, când depășea 70 de miliarde de lei, reiese din datele Băncii Naționale.

Consumul și stocurile au tras PIB-ul în sus în T3

Consumul reprezintă cel mai important motor de creștere al economiei României. Institutul Naționale de Statistică (INS) a anunțat un avans al PIB de 7,1% în primele nouă luni din 2021, respectiv de 7,4% în trimestrul al treilea.


Datele defalcate aferente acestui trimestru arată că doar consumul și variația stocurilor au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică. Formarea brută de capital fix (investițiile) au trecut pe minus (-0,1%), iar exporturile nete au continuat să tragă în jos economia (-1,1%) din cauza dezechilibrelor balanței comerciale. Variația stocurilor a generat 3% din creștere, contribuția consumului populației fiind de 5,6%.

Tendința de încetinire este însă vizibilă. În T2, contribuția consumului la avansul de 13,9% al PIB a fost de 7,8%.

Față de T2, avansul economic din T3 a fost de doar 0,4%. Cu acest nivel, România s-a situat la sfârșitul clasamentului european, creșteri mai modeste fiind înregistrate doar în Slovacia și Croația (0,3%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: