Încrederea managerilor din Germania în evoluția economică s-a deteriorat pentru a șasea lună consecutiv în decembrie, potrivit unui barometru realizat de Institutul Ifo și citat de MarketWatch.
Indicatorul reflectă persistența blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare, precum și înrăutățirea crizei epidemiologice.
Indicatorul Ifo privind climatul de business a coborât în decembrie la 94,7 puncte, de la 96,6 puncte luna trecută, a șasea scădere consecutivă din iunie, când a înregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, de 101,8 puncte.
”Economia germană nu primește niciun cadou în acest an”, a comentat președintele Ifo, Clemens Fuest.
Indicatorul aferent sectorului manufacturier a înregistrat în decembrie o creștere modestă, la 17,3 puncte de la 16,7 puncte în noiembrie, în special datorită optimismului conferit de creșterea comenzilor noi. În sectorul serviciilor, perspectivele sunt tot mai descurajante, încrederea managerilor înregistrând o scădere de 4,5 puncte, până la 11,6.
Germania se va confrunta cu stagflație pe termen scurt
Recent, Institutul Ifo și-a revizuit proiecțiile privind evoluția pe termen scurt a celei mai mari economii europene.
Persistența blocajelor de pe lanțurile de aprovizionare și manifestarea celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID vor întârzia și mai mult revenirea economică a Germaniei. Institutul Ifo estimează că economia Germaniei va stagna în primele trei luni din 2022, după ce în ultimele trei luni din acest an va înregistra o scădere.
Având în vedere și creșterea generalizată a prețurilor, Germania se va confrunta în lunile de iarnă cu o creștere aproape de zero și o inflație neobișnuit de mare, un fenomen descris de economiști drept stagflație.
Pentru întregul an 2022, Ifo și-a redus estimarea de creștere la 3,7% din PIB (față de 5,1% din PIB, prognoza din septembrie), confirmând că a redus și prognoza pentru acest an, la 2,5%. Pe de altă parte, în 2023 institutul se așteaptă ca economia Germaniei să înregistreze un avans de 2,9%, mai mare decât procentul vehiculat anterior, de 1,5%.
Amprenta economiei germane asupra României
Germania este principalul partener comercial al României. Volumul schimburilor comerciale dintre România și Germania, în prima jumătate a anului, a ajuns la 16,4 miliarde de euro, în creștere cu 20,5% față de perioada similară din 2020.
Exporturile Germaniei către România s-au ridicat la 9 miliarde euro, în creștere cu peste 24% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce importurile din țara noastră în Germania au urcat la 7,4 miliarde euro (+17,2%).
Cu un volum al schimburilor comerciale de 16,4 miliarde euro (+20,5%) în primele șase luni ale anului, România ocupă locul 20 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei.
În România sunt înregistrate peste 23.000 de firme cu capital german, care au generat aproximativ 300.000 de locuri de muncă, potrivit datelor AKH.
Potrivit datelor BNR, valoarea stocului de investiții străine directe atrase de România de la entități germane se ridica la 11,1 miliarde de euro la sfârșitul lui 2020, echivalentul a 12% din totalul ISD atrase de România. Investitorii germani sunt pe locul al doilea, după cei olandezi, potrivit datelor BNR.