marți

17 mai, 2022

Au fost deblocate plățile la Măsura 2 de granturi pentru IMM – Ministerul Economiei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iulie, 2021

Ministerul Economiei a anunţat că a obţinut toate avizele necesare finanţării „Măsurii 2 – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”. A fost deblocată a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro.

Ministerul începe de vineri să trimită contractele către beneficiari, după ce ordinul ministrului Claudiu Năsui, semnat joi, a apărut în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat publicat vineri de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Cum se fac plățile


Termenul de semnare a contractului de finanţare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăţi se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare, potrivit sursei citate.

Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). „Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranşă este în jur de 16.000. Până în prezent, plăţile au fost făcute până la RUE 9.633”, precizează MEAT.

(Citiți și: „Ritmul plății granturilor pentru IMM a scăzut semnificativ, oficial din cauza întârzierii aprobării bugetului”)

În luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul a fost suplimentat în 2020 fără acoperire.

„Măsuri” cu bucluc

Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanţare europeană care să acopere acea sumă. Iniţial, în Măsura 2 exista finanţare pentru 4.000 de firme.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Și, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanţare, spune MEAT.

„Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de MEAT, alături de Ministerul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2”, amintește comunicatul citat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: