Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propune Guvernului să renunțe la Măsura 3 – granturi de investiții, din cadrul pachetului de sprijin în valoare de un miliard de euro pentru IMM-uri, aprobat în contextul pandemiei.
Sumele alocate acestei măsuri ar urma să fie transferate către măsura 2, destinată granturilor pentru capital de lucru, potrivit proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul MIPE.
„Pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene este publicat în secțiunea de Transparență un proiect de OUG care vizează desființarea Măsurii 3, în forma ei actuală, urmând ca ea să se refacă pe programul de finanțare europeană REACT-EU. Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU.”, transmite ministerul.
Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricțonați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi. În cadrul Măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri.
Dezbaterea publică a proiectului va dura 10 zile, precizează Guvernul.
(Descărcați AICI proiectul de OUG)
Unde a ”dispărut” Măsura 3
În luna februarie, Ministrul Economiei a reclamat la DNA că antreprenorii care au depus proiecte pentru a obține granturi în ultimele două zile de înscrieri ar fi obținut informații despre procentul de cofinanțare în funcție de care se face departajarea între proiecte.
Pe data de 5 februarie, Corpul de control al prim-ministrului a demarat o acțiune de verificare, la Ministerul Economiei, a modului în care a fost respectată legea în privința Măsurii 3 (granturi pentru investiție acordate IMM-urilor) în urma dezvăluirilor din presă.
La scurt timp după ce a fost demarat controlul, Claudiu Năsui a anunțat că a făcut o plângere ”in rem” la DNA. Radio Europa Liberă a transmis că în documentele primite de procurori se precizează că 1.100 de firme au depus aplicații suspecte.
În luna martie, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunța: “Este o discuție în Coaliție și cu premierul să reluăm măsura 3, ea include peste jumătate din proiecte care sunt proiecte imobiliare. Problema esențială după mine e că nu își atinge scopul”
Măsurile 1, 2 și 3 sunt parte dintr-un pachet de sprijin al companiilor afectate de criza COVID-19, a căror activitate a fost interzisă ori redusă în perioada stării de urgență sau de alertă.
Prin Măsura 1 – microgranturi au fost acordate companiilor ajutoare de stat de câte 2.000 de euro. Prin Măsura 2 – granturi pentru capital de lucru au fost acordate granturi pentru capital de lucru de 2.000-150.000 euro. Prin Măsura 3 ar fi urmat să fie acordate granturi pentru investiții cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro.