joi

30 mai, 2024

29 aprilie, 2021

La o lună după ce a promovat un plan de 2.000 de miliarde de dolari pentru revenirea societății americane din criza coronavirus, președintele Joe Biden a prezentat, camerelor reunite ale Congresului SUA, „Planul pentru Familiile Americane”, cu un buget de 1.800 de dolari dedicat în primul rând educației, dar și pentru sănătate și locuințe.

Un trilion de dolari vor fi cheltuiți direct și alte 800 de miliarde vor fi credite fiscale suplimentare pentru achiziția de locuințe, potrivit CNN.


Majoritatea banilor vor proveni din creșterea impozitelor pe câștigurile de capital din tranzacțiile realizate la burse și „over the counter, ca și a taxelor pe veniturile celor mai bogați americani.

Bani pentru educație

Planul pentru familiile americane îl însoțește și pe cel pentru relansarea economiei („The Made In America Tax Plan”), care se ridică la alte 2.300 de miliarde de dolari.

(Citiți și: „SUA / Pachetul Joe Biden de măsuri fiscale care să finanțate planul economic pe termen lung”)

Cele mai importante prevederi privind educația ale planului pentru familiile americane se referă la:

  • creșterea salariilor în educație până la 15 dolari / oră de la 12,24 dolari – anul trecut,
  • asigurarea a 2 ani de colegiu fără taxă după finalizarea liceului,
  • educație preșcolară pentru toți copiii de 3 și 4 ani.

Educația gratuită ar urma să fie garantată de la grădiniță până în clasa a 12-a (în momentul de față fiind gratuiți doar 13 ani de școală, față de 17 ani cât prevede noul proiect).


Administrația federală va contribui cu 75% din costurile programului pentru colegii, iar statele uniunii americane ar participa inițial cu 10% din costurile pentru creșe și să crească contribuția la 50%.

Programului pentru educația dinaintea grădiniței îi sunt alocate 200 de miliarde de dolari, în următorii zece ani. Celui pentru asigurarea colegiului comunitar au fost alocate 109 miliarde de dolari.

Bani pentru concedii plătite

„Planul pentru Familiile Americane” urmează să mai garanteze și concediu familial sau medical plătit pentru orice angajat.

Mai mult, se vor garanta 12 săptămâni de concediu medial plătit, până în al 10-lea an al programului, potrivit unei fișe informative a Casei Albe, persoanelor care își doresc „să-și petreacă mai mult timp cu un nou copil, să aibă grijă de persoana iubită grav bolnavă, să se vindece de o boală gravă sau pentru a face față morții unei persoane dragi „.

Angajații ar primi până la 4.000 de dolari pe lună prin programul național de concediu, înlocuind cel puțin două treimi din salariile lor. Casa Albă estimează că programul va costa 225 miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani.

Concediul universal plătit are deja sprijin în rândul democraților din Congres, care au fost singurii care au votat și programul de recuperare după criza coronavirus.

În schimb,  „Planul pentru Familiile Americane” ca și „The Made In America Tax Plan” vor întâmpina o și mai mare opoziție din partea republicanilor pentru că presupune creșteri de impozite.

Finanțare prin taxarea câștigurilor bursiere

Pentru a finanța planul pentru famiilii, Casa Albă propune revenirea la un impozit de 39,6% pe veniturile celor mai bogași americani, de la 37%, la cât o redusese Administrațșia Trump).

Ar fi cea mai mare rată de după 1920 încoace.

De asemeni, ar urma să se dubleze impozitul pe câștigurile de capital din tranzacțiile bursiere sau în afara acestora (over the counter), până la 43%.

În prezent, cei care au câștiguri de peste 200.000 de dolari  pătesc o taxă de circa 23,8%, rată care crește până la 37% pentru cuplurile care câștigă 628.000 de dolari împreună.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: