marți

16 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2022

Deputații Comisiilor reunite pentru politică economică și Comisia pentru Industrii și servicii dezbat marți, raportul cu amendamente la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2022, prin care sunt plafonate prețurile la energie pentru consumatori, urmând ca proiectul să fie apoi votat în plenul Camerei Deputaților.

La dezbateri participă reprezentanți ai  Ministerului Energiei, SGG, Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ANRE. Camera Deputaților este camera decizională.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, anunțau pe data de 11 noiembrie, cu ocazia aprobării mecanismului de achiziţie centralizată a energiei electrice la prețul plafonat de 450 lei/MWh, că în Parlament se va prelungi perioada plafonării prețurilor la energia electrică și gaze naturale, prin adoptarea proiectului de Lege referitor la OUG 119/2022.

(Citește și: „Guvernul reglementează piața energiei: Preț plafonat la 450 lei/MW, până în 2025”)


„În legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de prețuri, aşa cum le-a enunțat şi domnul ministru şi domnul prim-ministru. În Ordonanţa 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici enunțați aici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ, care să fie reglementat”, menționa atunci Marian Neacșu.

Cum se vor plafona prețurile începând cu 1 ianuarie 2023

Potrivit discuțiilor din Coaliția de guvernare, s-a convenit ca prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică să fie de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de  clienți:

  • clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  • clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;
  • clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ;
  • clienții casnici care au cel puțin un copil în întreținere și familia este monoparentală.

În cazul clienților casnici care au un consum lunar cuprins între 101 și 255 kWh, prețul va fi plafonat la 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, iar cei care depășesc pragul de 255 kWh dar nu consumă mai mult de 300 kWh lunar atunci, se va aplica un preț plafonat de 1,3 lei/kWh.

În cazul în care consumul depășeste 300 kWh/lună, întreg consumul va fi facturat la prețul de 1,3 lei/kWh.


Conform amendatelor depuse la proiectul de Lege, aceste plafoane pot fi modificate prin HG în funcţie de evoluţiile înregistrate pe pieţele interne şi internaţionale de energie electrică şi gaze naturale şi de evoluţia geopolitică din vecinătatea României.

(Citește și: „Noul mecanism de semi-reglementare a pieței energiei: ”Prea multă incertitudine a producției”. Analiștii și piața – despre prevederi și riscuri”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: