joi

25 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2022

Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă prin care se instituie măsuri temporare de natură să limiteze veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată. Achizitor unic va fi OPCOM, iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, tranzacţiile cu energie electrică vizate sunt aplicabile „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie.

Vor fi exceptați de la acest mecanism şi producători cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

(Citiți și: ”Noul mecanism de semi-reglementare a pieței energiei: ”Prea multă incertitudine a producției”. Analiștii și piața – despre prevederi și riscuri”)

Energia va fi tranzacționată prin OPCOM


Acelaşi tip de tranzacţii se aplică şi „furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor exploatate de aceştia”.

În calitate de achizitor unic este desemnată societatea Operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale „OPCOM” SA.

Astfel, OPCOM va achiziționa energia electrică la prețul plafonat de 450 lei/MWh și ulterior îl va vinde cu același preț, furnizorilor, firmelor de fistribuție cât și operatorului de transport și de sistem, adică Transelectrica.

Cum va funcționa mecanismul

Pentru desfăşurarea mecanismului de achiziţie centralizată, participanţii la piaţă cărora li se aplică prevederile actului normativ au obligaţia transmiterii la OPCOM şi/sau Transelectrica S.A, după caz, a situaţiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM.

OPCOM organizează o procedură anuală de achiziție, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE și câte o procedură de achiziție lunară, care are ca scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate, lunar în cadrul procedurii anuale.

Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului de achiziție centralizată constituie obligații ferme ale participanților la piață cărora li se aplică prevederile prezentului act normativ.

Termene pentru acest an


Pentru primul an de aplicare al acestui mecanism, ANRE are termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență să transmită către OPCOM și Transelectrica lista producătorilor și furnizorilor de energie.

  • Producătorii vor transmite pănă la 24 noiembrie situația privind:
    prognoza cantității de energie electrică ce va fi livrată în sistem în anul de aplicare
  • în cazul producătorilor care contractează servicii de echilibrare, cantitatea de energie electrică prognozată necesară pentru asigurarea serviciilor de echilibrare contractate;
  • cantitatea de energie electrică din producția anului de aplicare care a fost deja contractată la vânzare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;
  • cantitatea de energie electrică disponibilă pentru anul de aplicare, defalcată pe luni, rezulta din diferența între prognoza cantității de energia electrică ce va fi livrată și cantitatea de energie electrică aferentă asigurării serviciilor de echilibrare, conform prevederii lit.b), precum și cantitatea de energia electrică contractată deja la vânzare, conform prevederii lit.c).

Similar, și cumpărătorii – furnizorii, Transelectrica și distribuțiile, trimit prognozele lor anuale de consum și cantitățile deja achiziționate, defalcate lunar, pentru anul următor, până la data de 10 decembrie, către OPCOM, care le trimite la ANRE în două zile.

ANRE le verifică, le validează, și trimite la OPCOM, până la 20 decembrie, următoarele date: 80% din prognoza de consum pentru anul următor a furnizorilor cu clienți, din care se scad achizițiile deja făcute, și 75% din prognoza distribuitorilor/Transelectrica din care, la fel, se scade energia achiziționată deja.

Amenzi de până la 5% din cifra de afaceri

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri.

Într-o formă inițială a proiectului, Guvernul intenționa ca acest mecanism să se aplice tuturor producătorilor, inclusiv celor care produc din surse regenerabile.

Prețul la consumatorii finali

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de guvern că acest mecanism va fi introdus pentru a putea fi menținut plafonul de preț la consumatorul final.

Astfel, consumatorii casnici care au un consum mai mic de 100 kWh vor plăti 0,68 de lei.

Dacă se încadrează între 100 și 255 kWh/lunar, prețul plafonat este de 0,80 de lei.

În situația în care se depășește acest prag, atunci prețul energiei va fi de 1,3 lei kWh.

”Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la OUG 119/2022, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a explicat că, de asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw, vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ al energiei, de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: