joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2019

Acționarii celor șapte societăți care administrează fondurile de pensii din Pilonul 2 au cerut modificarea prevederilor OUG 114/2018 privind noile cerinţe de capital, considerate nesustenabile, potrivit unui comunicat distribuit marți seara, după întâlnirea cu reprezentanții autorităților.

Pe de altă parte, reprezentanții administratorilor „s-au angajat să exploreze opțiuni de lărgire a universului investițional”, o formulare care se referă, în fapt, la cererea oficialilor guvernamentali ca fondurile de pensii să participe la proiectele de investiții publice.

Diversificarea investițiilor fondurilor de pensii va trebui să se facă, totuși, „ținând cont în primul rând de interesul participanților” și „căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie”, mai spune comunicatul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

(Citiți și: ”Negocieri” / Societăţilor de pensii private li se indică să investească în proiecte PPP dacă vor ”să fie bine” cu cotele de capitalizare)


Surse apropiate domeniului au relevat că, pentru protejarea acumulărilor participanților la fondurile de pensii, plasamentele în proiecte publice ar trebui să se facă prin instrumente care să poată fi evaluate, inclusiv prin listarea la bursă.

Mai aproape de compromis

Acționarii societăților de pensii spun că au explicat autorităților de ce noile cerințe de capital suplimentar, de circa 800 de milioane de euro, „pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei” și că „văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcția unei reforme eficiente a pensiilor în România.

Totodată, „partenerii de dialog din partea română au înţeles argumentele referitoare la cerinţele de capital, oferite de acţionari şi au solicitat informaţii suplimentare legate de practica altor state”.

La întâlnirea de marți au luat parte ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea și reprezentanții acționarilor societăţilor de pensii NN, Allianz-Țiriac, Metropolitan, Generali, BRD, BCR și Aegon.

Comunicatul APAPR


Acționarii internaționali majoritari ai tuturor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autoritățile relevante, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem.

Inițiativa se înscrie în spiritul dialogului instituțional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, în scopul apărării Pilonului II și a interesului milioanelor de români care economisesc astfel pentru perioada pensionării.

Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existență fondurile de pensii Pilon II au funcționat ireproșabil, investind în România majoritatea covârșitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare.

Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparență și rezultatele investiționale foarte bune obținute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaștere din partea tuturor instituțiilor internaționale de specialitate.

Atât în vremuri bune, cât și în perioadele dificile, companiile care administrează Pilonul II s-au ținut de promisiune, îndeplinindu-și rolul social față de români, iar în același timp au contribuit la creșterea și îmbunătățirea condițiilor de pe piețele financiare.

Angajamentul administratorilor și acționarilor acestora față de România a fost unul solid și constant.

Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părților implicate.

Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei, iar acționarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcția unei reforme eficiente a pensiilor în România.

În cadrul acestor intâlniri, acționarii au expus perspectiva industriei asupra prevederilor legislative din OUG 114/2018 și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități.

Partenerii de dialog din partea română au înţeles argumentele referitoare la cerinţele de capital oferite de acţionari şi au solicitat informaţii suplimentare legate de practica altor state.

În același timp, acționarii au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani de administratori în diversificarea universului investițional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate și mai mult în finanțarea economiei românești, ținând cont în primul rând de interesul participanților.

Reprezentanții industriei s-au angajat să exploreze opțiuni de lărgire a universului investițional, inclusiv căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie, urmând să trimită aceste informații către autoritățile relevante.

Acționarii au apreciat acest prim dialog avut cu autoritățile române și au exprimat speranța că acesta va continua, pentru a duce în final la modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic, care să asigure dezvoltarea și pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare.

Nu în ultimul rând, acționarii au subliniat importanța luării unor decizii de modificare a OUG 114/2018 în perioada imediat următoare, dată fiind urgența termenelor aplicabile în prezent.

Administratorii de Pilon II gestionează în prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro în beneficiul a 7,25 de milioane de români, obținând în toată perioada de funcționare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.

Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare istorică de capital românesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanța în mod eficient atât creșterea economică și crearea de locuri de muncă din România, cât și nevoile curente ale statului român.”

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: