marți

23 aprilie, 2024

5 martie, 2019

Palatul Victoria (Sediul Guvernului Romaniei)

Negocierile de marți dintre reprezentanții guvernamentali și cei ai societăților care administrează fondurile de pensii din Pilonul 2 au fost marcate de cererea celor dintâi ca fondurile de pensii să investească în proiectele de investiți publice.

„Au întrebat în ce proiecte de infrastructură, proiecte PPP (parteneriat public-privat) sau alte proiecte de investiții publice ar putea să investească fondurile de pensii”, a declarat o sursă apropiată domeniului pentru cursdeguvernare.ro.

Informația a fost confirmată de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care a legat explicit investițiile solicitate astfel de negocierea privind majorarea de capital impusă de OUG 114, al cărui volum este considerat absurde de analiștii de piață și de administratori.


„Cotele de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt negociabile în măsura în care se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind investițiile fondurilor în proiectele importante pentru România, în sănătate, energie, infrastructură și sectorul IMM-urilor”, a declarat Orlando Teodorovici, pentru Profit.ro.

OUG 114 impune firmelor de administrare a pensiilor private să majoreze cu 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie.

Cele şapte firme de administrare din Pilonul 2 au spus, în diferite moduri, că nu exlud ca analizele să arate că  o soluţie oportună pentru acţionarii lor ar fi retragerea din această afacere din România.

Comisia Europeană a avertizat în raportul de țară despre „ieșirea probabilă de pe piață a unor fonduri de pensii din cauza măsurilor fiscale recent adoptate” prin OUG 114.

În ce ar investi firmele care administrează fonduri în Pilonul 2


Plasamentul resurselor fondurilor de pensii private în proiectele de investiţii publice ar purta fi atractivă, dacă riscul plasamentului în aceste proiecte ar putea fi evaluat şi ar exista şi instrumentele concrete prin care să se poată investi – spun sursele cursdeguvernare.ro

„Societăţle de pensii sunt interesate să-şi diversifice plasamentele şi ar investi în PPP, de pildă, dacă ar exista instrumentele concrete în care să investească. Să zicem în acţiuni ale unei societăţi de proiect PPP listată la bursă, sau obligaţiuni ale acestei societăţi listate la bursă”, spune un expert din domeniu.

Nu întâmplător, cam în acelaşi timp cu prezentarea OU 114/2018, ministrul Finanțelor anunța și intenţia de a adăuga proiectele PPP printre ţintele de plasament care să fie permise fondurilor de pensii din Pilonul 2.

Probabilitatea ca vreo societate de proiect PPP să fie listată la bursă este foarte mică, însă, potrivit surselor consultate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: