marți

16 iulie, 2024

19 septembrie, 2022

Bursele de acțiuni și cotațiile petrolului scad de teama combinației paradoxale de amenințări ale spectrului recesiunii, pe de o parte, cu așteptările ca marile bănci centrale, Federal Reserve (Fed, a SUA) și Banca Centrală Europeană (BCE, a Zonei Euro) să majoreze în această săptămână dobânzile de referință.

Indicii tuturor burselor europene scad cu până la 0,85% (CAC 40, la Paris), după ce piețele asiatice „au văzut roșu” peste noapte. Cotațiile petrolului scad cu mai mult de 1%, din cauza aceleiași temeri de recesiune, respectiv de diminuare a cererii.

Dolarul sporește în putere, însă, pe seama așteptărilor că Federal Reserve (Fed) ar urma să majoreze cu 75 de puncte de bază (trei sferturi de procent) dobânda sa de referință, miercuri.


„Cât de mult vor crește dobânzile? Suficient de mult, pentru a genera o înăsprire a condițiilor financiare, care să impună o moderare a activității economice până la niveluri sub potențial”, spune Jan Hatzius, economist șef la Goldman Sachs, citat de Reuters.

(Citește și: Economiști: O recesiune în zona euro – inevitabilă. Contracția ar putea dura trei trimestre”)

În Europa, economistul şef al BCE, Philip Lane, declarase zilele trecute că cea mai mare majorare de dobândă din istoria instituţiei a fost una „adecvată” şi a semnalat că viitoarele majorări este posibil să fie mai mici.

Totuși, alţi oficiali BCE au declarat pentru Bloomberg că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.

Economiştii intervievaţi de Bloomberg estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent.


Și nu se întrevede finalul crizei energetice fără precedent, care se află la originea înflației și spectrului recesiunii, după ce a fost declanșată de războiul Rusiei în Ucraina, sancționat de Uniunea Europeană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: