miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2022

Polonia află pe propria piele ce se întâmplă atunci când investitorii încep să se teamă că factorii de decizie întorc spatele inflației, pentru a ține economia pe linia de plutire până la alegerile de anul viitor, notează Bloomberg.

Prăbușirea pieței de obligațiuni s-a accentuat vineri, când randamentele obligațiunilor poloneze pe 10 ani au crescut cu până la 39 de puncte de bază, până la 9,01%. În ultima lună, datoria poloneză a scăzut mai mult decât oricare altă datorie din lume. Creșterea randamentului este chiar mai gravă decât situația din Marea Britanie, unde panica de pe piața titlurilor de stat a contribuit la demisia premierului.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a intervenit, dând asigurări că va implementa politici fiscale „responsabile” și că nu intenționează să recurgă la măsuri neortodoxe pentru a reduce volatilitatea pieței. În ultima lună, randamentul Poloniei pe 10 ani a crescut cu 2,8% puncte procentuale.


Vânzarea activelor poloneze a fost declanșată de o decizie surprinzătoare a băncii centrale, de a menține ratele de politică monetară neschimbate, în ciuda creșterii inflației. Mișcarea a zdruncinat încrederea în dorința factorilor de decizie de a lupta împotriva creșterii prețurilor, în special având în vedere că executivul de la Varșovia plănuiește creșteri de cheltuieli guvernamentale, de la de la subvenții pentru energie la ajutoare sociale și armată, înainte de alegerile care vor avea loc peste un an.

Ungaria, spre exemplu, a fost nevoită săptămâna trecut să majoreze de urgență dobânda cheie pentru a opri deprecierea forintului.

„Politica fiscală laxă dublată de o politică monetară laxă este cea mai proastă combinație”, a declarat Viktor Szabo, de la Abrdn Plc, companie care are expunere pe datoria Poloniei în monedă locală și în valută. „Mixul de politici din Polonia este absolut nepotrivit pentru mediul actual, rău pentru piețe, rău pentru inflație.”

Indicele WIG20 din Varșovia a scăzut cu 38% în acest an, mai mult decât orice alt indicator primar de acțiuni urmărit de Bloomberg, în timp ce zlotul a scăzut cu 4% față de euro și cu 17% față de dolar.


Datele economice ale Poloniei descriu un tablou sumbru: inflație de 17,2%, rate ale dobânzilor reale negative de două cifre și deficit fiscal și de cont curent dublu. Totodată, creșterea economică depinde puternic de Germania, ”motorul” european dând la rândul său semne de încetinire.

Creșterea costurilor îndatorării este „foarte îngrijorătoare pentru mine”, a declarat Morawiecki pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna într-un interviu publicat vineri.

„Vom face totul, în aceste circumstanțe dificile, pentru a reduce inflația, a întări moneda poloneză și a arăta piețelor financiare că Polonia deține controlul asupra bugetului, a contului curent și a deficitelor comerciale”, a declarat premierul, fără a preciza care sunt planurile pentru atingerea acestor obiective.

Analistul Bank of America, Mai Doan, este „îngrijorat de expansiunea fiscală agresivă de anul viitor”, prognozând într-o notă din această lună că deficitul public general al Poloniei ar putea crește până la 7% din produsul intern brut, în loc de 4,5%, valoarea proiectată.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: