miercuri

8 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2022

Inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor periclitează din ce în ce mai mult bugetele gospodăriilor spaniole, numărul celor care cheltuiesc mai mult de 40% din venituri pe rambursarea datoriilor la bancă urmând să depășească 1,5 milioane, transmite Euractiv.

Banca Spaniei (Banco de España, BDE) estimează că proporția gospodăriilor „foarte îndatorate” va crește cu aproape patru puncte procentuale, ceea ce se traduce prin aproximativ 350.000 de gospodării, potrivit unui nou studiu BDE.

Partenerul de coaliție de stânga Unidas Podemos (United We Can/GUE-NGL) și-a avertizat recent aliatul socialist (PSOE/S&D) din Executivul spaniol că actuala criză a costului vieții s-ar putea transforma într-una structurală, provocând o nouă criză în sistemul bancar spaniol.


Indicele Euribor, în funcție de care sunt calculate ratele creditelor bancare din zona euro, a continuat să crească în octombrie, deși într-un ritm mai lent decât în ​​septembrie, când a înregistrat cea mai mare creștere din ultimele decenii.

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor din UE cu încă 75 de puncte de bază, la 2%, ceea ce a alimentat o nouă creștere a indicelui Euribor.

În cazul unui credit ipotecar standard în Spania – de 150.000 de euro, pe 25 de ani cu o dobândă de 1% plus Euribor – rata lunară va urca de la 533 de euro la 761 de euro, ceea ce înseamnă cu 228 de euro mai mult pe lună sau cu 2.736 de euro mai mult pe an.

Pentru o locuință evaluată la 180.000 de euro, creșterea ar fi în jur de 3.300 de euro pe an.


Președintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat săptămâna trecută că instituția este nevoită să continue ciclul de majorare a dobânzilor, chiar dacă într-un ritm ma temperat, pentru a combate inflația.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: