Prestația federală extinsă de șomaj pentru pandemie, care include și bonusul guvernamental de 300 de dolari acordat indemnizațiilor plătite de state, au încetat luni, 6 septembrie, de Ziua Muncii. Sunt afectate peste 11 milioane de persoane, dintre care opt milioane pierd complet beneficiile.
La începutul pandemiei, Legea CARES din martie 2020 a introdus programe federale temporare de asistență pentru șomaj. Planul american de salvare din martie 2021 a extins patru programe, până la Ziua Muncii.
De la izbucnirea pandemiei, guvernul american a cheltuit aproape 800 de miliarde de dolari pentru sprijinirea șomerilor, conform NBC.
Termenul limită de 6 septembrie a plasei de siguranță financiară a fost negociat ca parte a acordului de asistență financiară în valoare de 1,9 trilioane de dolari.
Luni, mai mult de opt milioane de persoane rămân fără nicio compensație de șomaj, iar alte 2,7 milioane pierd cei 300 de dolari acordați săptămânal de stat, conform estimărilor The Century Foundation, citate de CNN.
Liderii politici și din bussiness au prognozat o avalanșă de aplicații pentru un job, în contextul unui număr de 8,4 milioane de șomeri și a 10 milioane de locuri de muncă vacante.
Situația arată cu totul altfel – doar unul din opt persoane care și-a pierdut luni beneficiile și-a găsit deja un loc de muncă.Conform unui studiu al JPMorgan Chase, rezultatul imediat al pierderii beneficiilor nu va fi căutarea unui job, ci reducerea abruptă a consumului.
Economia SUA se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, la finalul lunii iunie înregistrându-se un număr record, de 10,1 milioane de locuri de muncă vacante. Deficitul i-a forţat pe angajatori să majoreze salariile şi în unele cazuri să crească preţurile, pentru a compensa costurile mai ridicate cu forţa de muncă.
Aproximativ 8,7 milioane de americani erau oficial în şomaj în iulie.
În trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, economia SUA a crescut cu 1,6% (după un avans de 1,5% în primul trimestru din 2021), iar comparativ cu perioada similară din 2020, PIB-ul SUA a înregistrat o expansiune de 12,2% (după un avans de 0,5% în primul trimestru din 2021).
Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la o expansiune de aproximativ 7% a economiei Statelor Unite, ceea ce ar reprezenta cea mai solidă performanţă din 1984.