cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Perspectiva eliminării pensiilor speciale blochează instanțele la nivel național

22 ianuarie, 2020

Activitatea în instanțe și parchete, la nivel național, va fi suspendată zilnic, între orele 10.00 și 12.00, din cauza protestelor grefierilor. De luni, 27 ianuarie, aceștia vor intra în grevă pe un termen ce va fi stabilit joi, în cadrul adunărilor locale sindicale programate la instanțele și parchetele din toată țara.

În București, la două instanțe importante – Tribunalul și Curtea de Apel – judecătorii au anunțat și ei că-și întrerup activitatea pe termen nelimitat, din același motiv.

Toate cauzele vor fi amânate, cu excepția celor urgente.


Și-au mai suspendat activitatea și magistrații și personalul auxiliar de la Tribunalul Timișoara și cei de la Tribunalul Constanța.

Personalul auxiliar din justiție – format din grefieri, grefieri arhivari, grefieri registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT din instanțe și parchete – beneficiază de o pensie ce reprezintă 80% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare. Potrivit OUG 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare.

Comunicatul sindicatelor grefierilor:

Ne arătăm indignarea împotriva „eliminării” pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil.


Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată.

În luna decembrie 2019, existau 1.800 de persoane care primeau pensie în baza Legii privind statutul perosnalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor.

Pensia medie a acestora este de 4.439 lei, din care 2.142 sunt în baza contribuțiilor virate la Fondul de pensii, iar 2.525 sub subvenție a statului.

Grefierii invocă în apărarea acestui drept condițiile de muncă ce le pun în pericol sănătatea – încăperile mici, aerul poluat și fără suficient oxigen din încăperile în care lucrează, bacteriile din arhive etc.

Și magistrații protestează – pensia specială

Magistrații din Tribunalul Municipiului București (TMB) și Curtea de Apel București (CAB) își vor suspenda activitatea și ei, începând de miercuri, pe perioadă nedeterminată.

Pe 28 ianuarie, legea privind eliminarea pensiilor de serviciu va intra la dezbateri în plenul Camerei Deputaților, după ce Comisia pentru muncă a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

(Citiți și: „CSM despre posibilitatea diminuării pensiilor magistraților: Nu vom tolera sub nicio formă!”)

Raportul prevede și eliminarea pensiilor pentru magistrați, în pofida faptului că există câteva decizii ale CCR ce au stabilit că acest lucru este neconstituțional. Din cauza aceasta, Guvernul Emil Boc a fost nevoit să mențină în 2010 pensiile speciale ale magistraților, deși le-a desființat pe toate celelate, generalizând principiul contributitivității inclusiv în cazul polițiștilor și militarilor.

În opinia CCR, “statutul constituțional al magistraților… impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Oare omenii acestia nu sunt platiti cu salarii multumitoare cat timp slujesc tara ? Pensiile dupa contributivitate sunt ceva legal si firesc !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Oare omenii acestia nu sunt platiti cu salarii multumitoare cat timp slujesc tara ? Pensiile dupa contributivitate sunt ceva legal si firesc !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: