vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iunie, 2023

Legea pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor a fost votată luni cu 382 de voturi pentru și trei abțineri, de către plenul reunit al celor două camere ale legislativului.

Deputatul USR Cristian Seidler spune că proiectul privind pensiile speciale şi cel pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse „de faţadă”, astfel încât să fie declarate ulterior neconstituţionale. Cum s-a mai întâmplat, de altfel.

De ce și această lege de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor ar putea fi declarată neconstituțională

Cristian Seidler a declarat că pensiile speciale „rămân bine mersi” şi ar urma să intre în plată de la 1 ianuarie, în cazul în care nu vor fi luate alte decizii.


PSD, explică deputatul Cristian Seidler, a „copiat la virgulă” proiectul depus de USR în urmă cu peste un an pentru desfiinţarea pensiile speciale ale parlamentarilor, mai puţin expunerea de motive:

„Problema este că nu au copiat şi expunerea de motive, ceea ce Consiliul Legislativ a arătat foarte clar e motiv de neconstituţionalitate, pe lângă faptul că lipseşte fişa fiscală. Aşa că PSD a iniţiat un proiect care este intenţionat neconstituţional şi acela. Asta arată, împreună, pe cele două proiecte de legi, care este adevărata intenţie a PSD ca proiectele de legi să fie depuse de faţadă, dar să fie declarate neconstituţionale ulterior”.

Istoria acestei pensii speciale

2006 – este introdusă indemnizația pentru limită de vârstă, sub pretextul că ei nu au salariu, astfel încât nu plătesc contribuții sociale și nu li se calculează la pensie perioada mandatelor. Contraargumentul este că puteau stabili prin lege că plata contribuțiilor aferente veniturilor de parlamentar se acordă în plus la sumele lunare plătite parlamentarilor (precum fondurile pentru plata chiriei), astfel încât să-și vireze la CNPP contribuțiile pentru pensie.

2010. Guvernul Emil Boc retrage aceste drepturi, prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.


2015 – În timpul coaliției PSD – ALDE, pe perioada mandatului de premier al lui Victor Ponta, este adoptată Legea nr. 357/2015, ce reintroducea în Statutul deputaților și al senatorilor indemnizația pentru limită de vârstă.

2021 – Legea 7/2021 elimină din nou pensiile speciale ale parlamentarilor.

5 mai 2022 – CCR declară neconstituțională legea de desființare a acestor drepturi, în urma sesizării depuse de peste 70 de foști parlamentari. Motivul este unul procedural, nu de substanță, pentru că așa cum înlăturarea lor a fost declarată constituțională în 2010, așa ar fi trebuit să se întâmple și anul trecut. CCR a reușit însă descoperirea unui viciu procedural: legea din 2021 a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”. Or, spune CCR, în Decizia 261 din 5 mai 2022: „Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale exprese în acest sens, denotă o atingere adusă înseși unei valori fundamentale a statului, și anume caracterului său democratic. (…) Așadar, deși la o primă vedere pare că Parlamentul nu a respectat doar un aspect procedural, poate formal, în realitate, consecințele pe care această neregularitate le implică sunt grave, afectând ideea de democrație și de securitate juridică în substanța lor.”

Aproximativ 850 de foști parlamentari beneficiază de aceste pensii

Aceste indemnizații erau stabilite în 2015 la următoarele niveluri, cu diferențe mici între senatori și parlamentari:

  • 1.500 de lei pentru un mandat
  • și suma cea mai mare, de aproximativ 4.600 de lei, pentru cei care aveau cel puțin trei mandate de parlamentar

Suma s-a actualizat anual, simultan cu majorarea venitului parlamentarilor activi (după cum prevede legea din 2015), ceea ce a dus anul trecut la o indemnizație de 2.187 de lei brut pentru un mandat, până la 12.168 de lei cei cu cel puțin trei mandate (deputat) și peste 15.000 lei pentru un fost senator.

Pensiile sunt însă limitate la venitul primit de parlamentarii actuali, astfel încât, de exemplu, fostul deputat Eugen Nicolicea încasează lunar doar 10.951 lei lunar, conform spuselor sale.

În prezent, aproximativ 850 de foști parlamentari părimesc pensii speciale

Un alt beneficiar al acestei pensii este însuși președintele Curții Constituționale, Marian Enache, fost parlamentar cu trei mandate obținute pe listele PSD. El a și votat decizia de neconstituționalitate din 5 mai 2022, cea referitoare la desființarea pensiilor parlamentarilor.

Conform declarației de avere, acesta a încasat anul trecut o pensie de fost deputat în valoare de 55.536 de lei.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: