vineri

19 aprilie, 2024

23 iunie, 2022

Parlamentul Europeana aprobat regulamentul cu putere de lege care stabilește ca, până la 1 noiembrie 2022, spațiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%. În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare.

Instalațiile de stocare a gazelor din UE vor căpăta statutul de infrastructură critică. Toți operatorii acestui tip de instalații vor fi obligați să obțină o certificare pentru a evita riscul ingerințelor străine.


Operatorii care nu vor reuși să o obțină va trebui să cedeze fie instalațiile de stocare a gazelor, fie controlul asupra acestora (contra unei compensații echitabile).

Deocamdată, stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate, până la 31 octombrie, de fiecare furnizor de gaze sunt de minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliu, potrivit ANRE.

Achiziții de gaze naturale în comun

Până în august 2022, Comisia Europeană urmează să publice orientările destinate țărilor Uniunii privind modul în care pot achiziționa gaze naturale în comun. Ele vor putea acționa în acest sens în grupuri de două sau mai multe țări.

„Țările cu capacități mari de stocare vor fi obligate să dețină cel puțin 35% din propriul consum. Țările care nu au o capacitate de stocare va trebui să încheie acorduri cu celelalte state membre care le vor stoca volumele necesare de gaz. Acesta este un mecanism de solidaritate stimulat de acest regulament”, a spus Cristian Buşoi (PPE, România), raportor și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.


Mai este nevoie de aprobarea oficială a Consiliului pentru a putea fi publicată în Jurnalul Oficial și a intra în vigoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: