cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Liderii UE se vor angaja ca statele lor să umple „de urgență” depozitele europene de gaze

16 martie, 2022

Liderii țărilor Uniunii Europene se vor angaja, la summitul de săptămâna viitoare, ca statele membre să înceapă de urgență umplerea până la 90% a depozitelor europene de gaze naturale, sub coordonarea Comisiei Europene. Astfel se vor asigura stocuri pentru a face față eventualelor șocuri de aporvizionare din iarna viitoare.

 „Reumplerea depozitelor de gaze din Uniune ar trebui să înceapă acum. Statele membre şi Comisia (Europeană) vor coordona urgent măsurile necesare pentru a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor”, arată un proiect de declarație consultat de Reuters.

Comisia Europeană va propune până luna viitoare reguli pentru ca ţările UE să se asigure în mod colectiv că depozitele de gaze sunt pline în proporţie de cel puţin 90% până la 1 octombrie în fiecare an.  Depozitele de gaze din UE sunt în prezent pline în proporţie de 26%.


Invazia rusă în Ucraina i-a făcut pe liderii celor 27 de țări membre ale UE să convină, săptămâna trecută,  să decidă eliminarea dependenței de combustibilii fosili ruși, inclusiv prin intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și accelerarea dezvoltării capacităților de energie regenerabilă.

Totuși renunțarea completă la livrările rusești va lua mai mulți ani, așa încât sunt necesare măsuri care să compenseze eventualele întreruperi ale aprovizionării din Rusia, care furnizează 40% din necesarul de gaze al UE, 27% din importurile sale de petrol şi 46% din importurile de cărbune.

Rusia scoasă din portofoliul energetic european până în 2027

Comisia Europeană va publica, în luna mai, un plan detaliat pentru ca ţările UE să renunţe la gazele, petrolul şi cărbunele din Rusia până în 2027.

Un plan anterior, publicat săptămâna trecută, prevedea o creştere majoră a importurilor de gaze naturtale lichefiate (GNL) şi triplarea capacităţii UE de a furniza energie eoliană şi solară până în 2030.


Totuși, ţările UE provoacă nedumerire, atunci când se mobilizează pentru a susține obiectivul comun de a abandona combustibilii fosili ruşi, dar nu reușesc să se pună de accord dacă să impună sancţiuni pe importurile de petrol şi gaze ruseşti.

Statele Unite, care se bazează mai puţin pe combustibilii ruşi, au interzis importurile acestora săptămâna trecută.

Germania şi Ungaria se numără printre ţările UE care se opun sancţiunilor, despre care spun că ar cauza prejudicii economice.

Polonia şi Letonia, spun că plățile zilnice de sute de milioane de euro făcute de UE pentru sursele rusești de energie finanţează de fapt războiul din Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: