luni

6 mai, 2024

26 mai, 2022

Guvernul a adoptat joi planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale, care prevede măsurile pentru reducerea sau eliminare efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea României cu gaze naturale.

Planul definește nivelurile de criză (de alertă timpurie, de alertă și de urgență) și descrie, printre altele:

  • indicatorii utilizați pentru a analiza și pentru a decide cu privire la declararea unui anumit nivel de criză;
  • procedurile și măsurile adoptate pentru fiecare nivel de criză, inclusiv schemele corespunzătoare de flux de informații între entitățile participante;
  • contribuția măsurilor de piață pentru gestionarea situației în cazul nivelului de alertă timpurie/alertă și pentru atenuarea situației în cazul nivelului de urgență.


Planul de urgență este un document cu rol preventiv care se elaborează periodic, în conformitate cu legislația naționala și europeană.

Cele 3 nivele de criză

Nivelul de alertă timpurie se declară  în cazul în care „există informații concrete, sigure și fiabile, conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora în mod semnificativ situația în materie de furnizare de gaze și care ar putea conduce la declanșarea nivelului de alertă sau de urgență”, potrivit Planului.

Nivelul de alertă se referă la cazul în care are loc „o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepțional de mare care afectează în mod semnificativ situația în materie de furnizare de gaze, dar piața este încă în măsură să gestioneze perturbarea sau cererea respectivă fără a fi nevoie să se recurgă la măsuri nebazate pe piață”.

Nivelul de urgență survine în cazul unei „cereri excepțional de mari sau al unei perturbări semnificative a furnizării de gaze sau al unui alt tip de deteriorare semnificativă a situației în materie de furnizare de gaze și toate măsurile de piață relevante au fost implementate, dar oferta de gaze este insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită, astfel încât este nevoie să se introducă în plus măsuri nebazate pe piață în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienții protejați”.


Nivelurile nu trebuie declarate succesiv. Nivelul de alertă sau de urgență poate fi declarat imediat în funcție de gravitatea perturbării, de urgența și de tipurile de măsuri necesare pentru corectarea situației sau eliminarea riscului.

În situație de alertă, de alertă timpurie sau urgență, Ministerul Energiei este cel care preia managementul crizei şi este responsabilul punerii în aplicare a măsurilor de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale.

România face parte din grupurile de risc „Trans-balcanic” (împreună cu  Bulgaria și Grecia) şi „Ucraina” (împreună cu Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Grecia, Croația, Italia, Ungaria, Luxemburg, Austria, Polonia, Slovenia și Slovacia).

(Descărcați AICI Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: