Deficitul bugetar la 2 luni – majorat cu 54% față de perioada pre-Covid: de unde provine

Bugetul general consolidat a consemnat după primele două luni din anul 2021 un deficit de circa 12,8 miliarde lei, echivalent cu 1,14% din PIB estimat… Mai mult›
30.03.2021
Din ce Bugete raportate la PIB își fac statele UE cheltuielile cu Educația, Sănătatea și Investițiile raportate la PIB

Cu venituri bugetare de 31,8% din PIB, respectiv venituri din taxe de 26,8% din PIB, România se situa în 2019 pe penultimul loc la… Mai mult›
29.03.2021
Datoria publică, majorată în ianuarie cu o,5% din PIB după metodologia UE, redusă cu 0,4% după cea națională. Observații

Datoria publică a României raportată la PIB a crescut în luna ianuarie cu 0,5 puncte procentuale, de la 47,3% la finele anului trecut la 47,8%… Mai mult›
29.03.2021
Analiza comerțului exterior în pandemie: De la cine ce am cumpărat, ce și cui am vândut. Topul țărilor care ne produc deficit comercial

În anul 2020, exporturile României au însumat 62.175,6 milioane euro (-9,9% față de anul anterior) iar importurile s-au ridicat la 80.563,9 milioane euro (-6,6% față… Mai mult›
28.03.2021
Patrulaterul Vestului / 4 județe s-au aliat pentru a accesa direct bani europeni pentru proiecte de infrastructură majoră
de Razvan Diaconu , 3.10.2018

De la dreapta la stânga: Gheorghe Falcă, Nicolae Robu, Ilie Bolojan. Lipsește Emil Boc, primarul din Cluj Napoca
Patru primari din vestul țării nu mai așteaptă după promisiunile că vor începe proiecte de infrastructură mare și au decis să acceseze singuri fonduri europene pentru construcția de autostrăzi și linii de cale ferată de mare viteze.
Este vorba despre edilii municipiilor Cluj Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, care au anunțat miercuri înființarea unei alianțe ce va solicita la Bruxelles finanțarea unor proiecte majore care să interconecteze cele patru județe.
Soluția ”Patrulaterului Vestic” va rezolva problema infrastructurii la nivel local, ceea ce va crește distanța dintre această regiune și celelalte – sunt oricum patru județe contributoare nete la bugetul de stat, care au deja salarii peste media națională, activitate economică și investiții străine puternice, precum și un nivel de trai ce concurează Capitala.
Pe de altă parte, această alianță va reprezenta un exemplu concret pentru locuitorii din județele în care președinții de consilii județene și primarii au încremenit în categoria denumită “baroni locali”, sub administrarea cărora sărăcia a stagnat, dacă nu s-a extins, și unde nu s-au acesat bani europeni, ci s-a apelat la fondurile naționale distribuite politic prin Ministerul Dezvoltării Regionale.
Anunțul formării Patrulaterului a fost făcut la Hub Urban Talks, eveniment organizat la Timișoara și unde au participat și specialiști de la Banca Mondială și de la Comisia Europeană, experți internaționali din Olanda, Suedia și Finlanda, lideri ai administrației publice și ai mediului de business.
“Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, am decis înființarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză și în plan cultural.
Ne propunem ca această structură să fie cadrul pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de inițiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate.
Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte.
Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul.
Or, se știe că Uniunea Europeană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a declarat Nicolae Robu, citat de Gazeta de Cluj.
Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a explicat că alianța intenționează o extindere și în alte județe, precum Caraș-Severin:
“Cele patru orașe au semnat un document de lucru. Apoi vrem să semnăm cu alți primari.
Sunt patru mari teme, una este Capitală Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraș Severin, de potențialul istoric din Hunedoara, de ceea ce înseamnă vinurile din Arad, de apele termale din Oradea, de potențialul turistic al Clujului”.
4.10.2018, 1:36 pm
Excelenta initiatia si cat se poate de necesara.
Pare a fi primul pas concret spre desprinderea Transilvaniei – tragicomic, tocmai in anul centenarului Marii Uniri !
Ne lasa pe noi, cei din Vechiul Regat, cu Dragnea-Tariceanu si sleahta lor sustinuta de cei 2 milioane care nu vor sa munceasca, prefera traiul de pe o zi pe alta, o bautura la crasma sau oriunde cu cei ca ei.