sâmbătă

25 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2020

Patronatele din turism amenință că vor da în judecată Guvernul, pentru „subminarea economiei naționale”, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid din 15 iunie, conform unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Subminarea economiei naționale a fost infracțiune până în 2012, când ea a fost eliminată din Codul Penal.

O prelungire cu cel puțin două săptămâni a acestei interdicții va duce la falimentul a peste 70% dintre hotelurile din România, spun patronatele din turism.


Guvernul nu a oferit nicio dată pentru posibila redeschidere a restaurantelor. Până acum, s-a permis deschiderea hotelurilor și a teraselor, însă nu toate și-au reluat încă activitatea.

Întârzierea deschiderii acestor restaurante, pentru a onora servicii deja contractate de clienți, ar dezavantaja turismul românesc, în contextul în care statele vecine au ridicat deja restricțiile

„Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, (…) Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”, arată comunicatul FPTR.

Federația menționează informații apărute în ultima zi referitor la posibilitatea ca restaurantele din hoteluri să nu se deschidă din 15 iunie, în plin sezon estival și după trei luni de pauză,  perspectivă ce „a șocat întreaga industrie a turismului din România”.


Dacă nu se deschid restaurantele hotelurilor, menționează comunicatul, „putem să spunem adio turismului românesc, deoarece sunt peste 500.000 de persoane care deja au achiziționat, începând cu 15 iunie, vacanțe în România ce includ servicii de cazare cu masa, care nu pot fi prestate în aceste condiții. Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea. În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”, a declarat Mohammad Murad, președintele FPTR, citat în comunicat.

Șeful cancelariei premierului: Nu a existat sector economic în România care să se bucure de atâtea măsuri de sprijin și facilități ca HoReCa

Șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a reacționat de la începutul crizei, sectorul HoReCa a beneficiat de măsuri de sprijin și de facilități așa cum niciun alt sector din economie nu a primit în ultimii ani.

El a enumerat toate facilitățile primite de sectorul HoReCa în perioada epidemiei de coronavirus, printre care anularea impozitului specific pentru primul semestru și posibilitatea prelungirii acestei măsuri, măsuri în baza Certificatului pentru Situații de Urgență, amânarea platelor ratelor și a cheltuielilor la utilități, chirii, scutiri de la popriri și executări, amânarea de taxe și impozite, șomajul tehnic, programul IMM Invest.

Ionel Dancă a făcut referire și la schemele de granturi, bani nerambursabili, aflate în pregătire pentru acest sector.

„Mai mult de atât, nu cred că a putut face vreun guvern în această perioadă pentru vreun sector economic. Nu cred că a existat sector economic în România în ultimii ani care să fi beneficiat de atâtea măsuri de sprijin și facilități cum a fost HoReCa în această perioadă”, a spus șeful cancelariei premierului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: