miercuri

17 iulie, 2024

17 martie, 2022

Instituția financiară nebancară Patria Credit, specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a înregistrat anul trecut un profit net de 1,59 milioane euro, cu 42% mai mare decât cel din 2020, scrie News.ro

”Patria credit IFN SA, instituţie financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2021 un profit net în urcare cu 42% faţă de rezultatul din anul anterior – respectiv 1,59 milioane de euro comparativ cu 1,12 milioane de euro în 2020 (rezultate preliminare, în curs de auditare).

Patria credit şi-a lărgit baza de clienţi, numărul acestora urcând cu 8,5% faţă de nivelul din anul precedent, în timp ce rata rentabilităţii capitalului a depăşit 35%.


În majoritate, clienţii companiei sunt producători agricoli din zona Munteniei, care reprezintă 63,6% din totalul afacerilor finanţate. Producătorii din regiunea Moldovei se situează pe poziţia a doua ca pondere în totalul clienţilor, reprezentând 24,5%”, anunţă Patria credit IFN SA.

Majoritatea clienţilor sunt specializaţi în producţia de legume (56%, faţă de doar 21% producţie de cereale şi 18% zootehnie), care accesează credite în valoare de până la 15.000 de euro cu maturitate de 4-5 ani, a căror destinaţie sunt investiţiile în producţie.

Cele mai multe credite acordate, peste 34% din total, au o valoare cuprinsă între 5.000 şi 15.000 de euro, fiind urmate de creditele cu valori între 15.000 şi 25.000 de euro, care reprezintă 29,7%.

Valoare medie a creditului acordat în 2021 a fost de 10.719 euro. În marea lor majoritate (peste 88%), creditele au ca destinaţie investiţiile, doar puţin peste 4% fiind contractate pentru acoperirea capitalului de lucru, în vreme ce 7,7% au destinaţie mixtă.


 „Astfel, am depăşit ţintele stabilite pentru aproape toţi principalii indicatori: la sfârşitul anului trecut valoarea totală a portofoliului de credite se ridica la 26,6 milioane de euro, cu 1,5 milioane de euro peste obiectivul fixat şi cu peste 6,5mil. de euro mai mult decât nivelul înregistrat la finalul anului 2020”, spune  Raluca Andreica, CEO al Patria Credit.

Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fără garanţii reale (pentru 90% din suma împrumutată) în valoare de maximum 120.000 de lei. Acesta este finanţat de către Uniunea Europeană din Fondul European de Investiţii, instrumentul specializat al UE în materie de capital privat, garanţii şi instrumente de microfinanţare menite să sprijine IMM-urile, microîntreprinderile şi întreprinderile sociale.

De altfel, instituţia de microcreditare are în derulare acorduri prin care riscurile sunt preluate de către parteneri instituţionali sau finanţatori precum FEI sau Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE).

În 2021, Patria credit a suplimentat plafonul de garanţii pentru creditele EaSI cu 36 milioane de euro, pe fondul unei cereri foarte mari, cerere care continuă şi în primele luni din an, când noul instrument de garantare este aşteptat sa fie lansat.

Procedura de creditare a instituţiei nu implică documentaţia clasică solicitată de bănci, ci se bazează pe o analiză personalizată a bugetului fermierului, a tipului de cultură şi a ciclului de producţie.

Creditele restante cu întârzieri la plată de peste 30 de zile reprezintă puţin peste 4% din portofoliul total al Patria Credit, în vreme ce rata creditelor neperformante, cu întârzieri de peste 90 de zile, se ridică la 2,75%.

„În ceea ce priveşte costurile, în 2021 am reuşit să reducem costul de finanţare cu aproape un punct procentual faţă de anul precedent, după ce în 2020 am redus costul de finanţare cu peste 0,5 procente”, explică Raluca Andreica.

2021 este al şaselea an de creştere susţinută pentru Patria credit IFN SA şi o revenire a cererii după primul an de pandemie, portofoliul de credite ajungând  la 26,6 milioane de euro, în creştere cu 6,5 milioane de euro (32%) faţă de finalul lui 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: