miercuri

21 august, 2024

3 noiembrie, 2022

Parlamentul Ucrainei a aprobat joi proiectul de buget pentru 2023 cu un deficit record de 38 de miliarde de dolari, un plan de cheltuieli despre care premierul a spus că are scopul de a contribui la apropierea victoriei împotriva Rusiei.

Potrivit Reuters, bugetul a fost aprobat cu o majoritate covârșitoare, cu 295 de membri ai parlamentului votând pentru și niciunul nu s-a opus. Treizeci și cinci s-au abținut.

„Fă totul pentru a aduce victoria mai aproape. Cu această filozofie am elaborat acest buget”, a spus premierul Denis Shmihal după vot.


El a spus la începutul acestei săptămâni că bugetul pe 2023 va fi un „buget pentru victorie”, care alocă peste 1 trilion de grivne (27,08 miliarde de dolari) forțelor armate și securității naționale în contextul invaziei Rusiei din 24 februarie.

Alte cheltuieli cheie sunt cele cu pensiile, sănătatea și educația, a spus premierul.

Comisia pentru finanțe, impozite și politici vamale a Parlamentului a declarat înainte de vot că deficitul bugetar va ajunge la 20,6% din Produsul Intern Brut, că PIB-ul ar putea crește cu 3,2% în 2023 și că inflația ar putea fi de 28% anul viitor.

Denis Shmihal a mai anunțat după vot că PIB-ul Ucrainei ar putea scădea anul acesta cu 32% față de anul precedent, iar inflația în 2022 ar putea fi de 29,3%.


Deficitul bugetar al Ucrainei va fi acoperit, în mare parte, de SUA, UE și Marea Britanie. Uniunea Europeană este în curs de aprobare a metodei de a aloca lunar Ucrainei 1,5 miliarde euro, începând cu ianuarie 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: