sâmbătă

4 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 noiembrie, 2022

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaţionale să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomaţiei.

Potrivit agenţiei Ukrinform, Mihailo Podoliak a scris pe Twitter: „Când cineva vorbeşte de o reglementare diplomatică, acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să renunțe la teritorii şi să-şi recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneţi, sub masca diplomației, capitularea Ucrainei!”.

Consilierul președintelui Ucrainei a afirmat la televiziunea germană, la sfârșitul lunii octombrie, că Vladimir Putin încearcă să forțeze partenerii Ucrainei ca aceștia să exercite presiuni asupra preşedintelui Zelenski să accepte ultimatumul Federaţiei Ruse şi îngheţarea conflictului.


Doar că îngheţarea conflictului înseamnă doar că Moscova ar avea timp să pregătească o continuare a invaziei, afirma Mihailo Podoliak.

În prima etapă a conflictului, Rusia şi Ucraina au avut patru runde de discuţii la nivel de delegaţii, dintre care ultima a fost la 29 martie. Delegația ucraineană a fost condusă de Mihailo Podoliak.

Procesul de consultări organizat în Turcia a fost suspendat pentru că, potrivit Kievului, partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuţii.

La 30 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs privind anexarea celor patru regiuni ucrainene, a cerut Ucrainei să înceteze imediat focul şi să se aşeze la masa negocierilor, excluzând faptul că returnarea teritoriilor ucrainene ar putea constitui obiectul discuţiilor.


Preşedintele Zelenski a răspuns că Ucraina doreşte să ajungă la un acord cu Federaţia Rusă, dar că acest lucru este imposibil cu actualul preşedinte rus. „Nu știe ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte”, spunea Volodimir Zelenski.

La data de 4 octombrie, Volodimir Zelenski a anunţat intrarea în vigoare a unei decizii a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, care declară oficial „imposibilitatea de a purta negocieri cu Putin”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: