marți

16 iulie, 2024

31 mai, 2024

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul Federației Ruse.

Declarația, anunță Radio Chișinău, a fost votată joi de 60 de deputați, în condițiile în care partidele de opoziţie favorabile Moscovei au refuzat să participe la vot.

Documentul adoptat condamnă războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, soldat cu multiple jertfe în rândul populației civile, cu milioane de persoane intern strămutate și refugiați.


De asemenea, în Declarație se menționează că sute de copii au fost uciși, iar mii de copii au fost răniți, aceștia fiind cele mai neprotejate jertfe ale agresiunii. Mai mult decât atât, aproape 2/3 dintre copiii din Ucraina au devenit persoane intern strămutate și circa 2 milioane de copii, împreună cu mamele lor, au trebuit să se refugieze în alte state.

În acest context, semnatarii Declarației reconfirmă angajamentul Republicii Moldova de a continua politicile de asigurare a accesului copiilor refugiați din Ucraina la studiile în limba maternă, la spațiul cultural ucrainean, precum și eforturile de păstrare a identității lor naționale și a relațiilor spirituale cu Ucraina.

Prin această Declarație se reconfirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare asistență umanitară refugiaților din Ucraina și se face un apel la cumularea eforturilor lumii democratice, ale organizațiilor umanitare internaționale pentru identificarea, localizarea și repatrierea în Ucraina a copiilor strămutați forțat și deportați.

„Republica Moldova se alătură altor parlamente care au adoptat declarații similare precum Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Franța, Islanda, SUA și Canada”, a menționat deputata Doina Gherman, una dintre autoarele Declarației.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: