vineri

14 iunie, 2024

17 mai, 2024

Parlamentul din Republica Moldova a aprobat joi organizarea unui referendum în octombrie privind aderarea la Uniunea Europeană, piatra de temelie a politicilor președintelui Maia Sandu, simultan cu alegerile prezidențiale.

Data propusă – 20 octombrie – pentru referendum a fost susținută de un total de 56 de membri în adunarea cu 101 de locuri, unde Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu deține majoritatea.

Parlamentarii au aprobat apoi rapid aceeași dată pentru scrutinul prezidențial, în care președintele Maia Sandu vizează realegerea.


Douăzeci și patru de membri ai adunării din partidele de opoziție pro-ruse nu au luat parte la vot. Unul, scrie Euractiv, a încercat o vreme să blocheze tribuna parlamentului.

Partidele de opoziție se opun inițiativei susținute de Maia Sandu pentru integrarea europeană și spun că președintele a convocat referendumul pentru a-și îmbunătăți șansele de a câștiga scrutinul prezidențial.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat deja ca cele două scrutine să fie organizate simultan. Moldovenii vor fi întrebați dacă sunt pro sau împotriva integrării în Uniunea Europeană.

Dacă votul trece și prezența la vot depășește 33%, o modificare la Constituția țării va declara integrarea în UE „obiectiv strategic al Republicii Moldova”.


În decembrie 2023, UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: