miercuri

24 aprilie, 2024

10 iunie, 2015

4071865126_aa3e6a125b_bParlamentarii britanici au susţinut, marţi, cu o majoritate covârşitoare organizarea unui referendum privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, relatează BBC.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 544 de voturi pentru şi 53 împotrivă.

Conservatorii şi laburiştii au susţinut proiectul de lege, în timp ce Partidul Naţional Scoţian (SNP) s-a opus. Proiectul va fi supus acum unei a doua lecturi şi va fi examinat de o comisie parlamentară.

Un proiect contestat de opoziție


Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat că unei „generaţii” i-a fost negat dreptul de a-şi exprima opinia cu privire la locul Marii Britanii în Europa, iar publicul trebuie să aibă acum ultimul cuvânt.

„Avem nevoie de o schimbare fundamentală în modul în care operează Uniunea Europeană. Acum este o uniune care are în centrul său o zonă euro cu 19 membri care îşi vor aprofunda integrarea”, a declarat Hammond.

„Prin urmare este nevoie de o recunoaştere explicită că cei care nu fac parte din acest nucleu nu trebuie să urmeze o uniune mai strânsă. Trebuie să existe o protecţie explicită a intereselor celor care nu sunt membri ai zonei euro în timp ce UE merge mai departe”, a adăugat ministrul de externe.

Laburiştii s-au opus referendumului în timpul campaniei pentru alegerile generale dar de atunci şi-au schimbat opinia, declarând că nu se vor opune legii, deşi vor încerca să obţină mai multe schimbări. Ministrul de Externe al Guvernului din umbră, Hilary Benn, a declarat că laburiştii vor face o campanie puternică pentru ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene, contrastând puternic cu ceea ce el a numit semnale confuze din partea Guvernului.


Fostul lider al SNP Alex Salmond a declarat că „nimeni nu crede” că David Cameron vrea să scoată Marea Britanie din UE şi a sugerat că proiectul a fost conceput astfel încât să calmeze parlamentarii conservatori. „Această lege se bazează pe un nonsens şi o contradicţie”, a adăugat el. „Premierul propune organizarea acestui referendum ca o tactică politică … şi de aceea există atât de multă suspiciune, nu numai în rândul oponenţilor Europei, ci şi a celor care sunt susţinători ai Europei”, a continuat el.

Rezidenții europeni în Marea Britanie nu au drept de vot

Cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie, care au dreptul să voteze în alegerile europene, nu vor putea să voteze în cadrul referendumului cu privire apartenenţa ţării la Uniunea Europeană (UE), relatează Sky News în pagina electronică.

Premierul britanic David Cameron a stabilit regulile cu privire la cine este eligibil să participe la referendumul cu privire la rămânerea sau nu a ţării în UE şi un calendar diplomatic „ameţitor” pentru a se asigura că planurile sale cu privire la o reformă la Bruxelles sunt adoptate rapid.

Downing Street a anunţat că referendumul urmează să fie organizat după aceleaşi reguli ca alegerile generale – adică au dreptul să voteze britanicii, irlandezii şi cetăţenii din cadrul commonwealth cu vârsta peste 18 ani care locuiesc în Marea Britanie, dar şi britanicii care locuiesc în străinătate de cel puţin 15 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: