vineri

29 martie, 2024

16 mai, 2017

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor. Prevederea principală se referă la înlocuirea tarifelor maxime cu prime de asigurare care pleacă de la un preț de referință, calculat de Autoritatea de sSupraveghere Financiară (ASF), pe baza datelor statistice, și ar urma să depindă de antecedentele conducătorilor auto, potrivit Agerpres.

Legea a fost adoptată cu 226 voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi patru abţineri, cu trei zile înainte de expirarea ordonanței de urgență care plafona tarifele.

Tariful de referinţă de la care vor porni primele de asigurare este determinat pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA și va fi calculat pe baza unei formule, în privința căreia ASF a pregătit deja o normă de reglementare. Tariful de referinţă se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de ASF.


În stabilirea primei de asigurare, asigurătorii pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementări ale ASF. Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus-malus sunt cele prevăzute în reglementările ASF, iar clasa bonus-malus poate lua în calcul istoricul şoferului.

Persoana prejudiciată poate cere despăgubirea atât asigurătorului celui care a produs accidentul cât şi propriului asigurător în cazul decontării directe, sau Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR), în cazul producerii unui risc neacoperit de acesta.

Legea introduce sistemul decontării directe între asiguratorii RCA. aplicabilă la accidentele auto produse pe teritoriul României, cu vehiculele implicate înmatriculate în România, exclusiv în cazul prejudiciilor asupra vehiculelor şi dacă ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabilă.

Proprietari maşinilor pot obţine despăgubiri dacă îşi repară automobilul accidentat în orice service.


Utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto a devenit infracţiune.

Pe de o parte, legea îndeplinește cererea asigurătorilor de a limita daunele plătite pentru vătămări corporale, dar limitarea ar urma să fie reglementată de norme comune ale ASF și ale Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, asigurătorii și-au arătat deja nemulțumirea față de prevederea care, acum aprobată, limitează la 25% ponderea cheltuielilor administrative și de vânzare ale firmelor de asigurare. În sprijinul său, Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a invocat pierderea a 30.000 de locuri de muncă în brokeraj.

Nivelul este inferior celui de 28%, înregistrat în primele trei luni din 2017. Sub presiunea polemicilor publice, acest nivel a scăzut semnificativ față de anul trecut.

Asigurătorii au obligaţia să informeze asiguraţii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare, la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia cu 30 de zile înainte.

Asiguratorul are obligaţia să informeze asiguraţii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare. Asiguratorii RCA şi intermediarii de asigurări RCA sunt obligaţi să informeze asiguraţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia cu 30 de zile înainte.

Legea se aplică şi tramvaielor dar nu şi bicicletelor sau căruţelor.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: