duminică

21 aprilie, 2024

10 martie, 2021

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat miercuri plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

„S-a amânat plenul de astăzi. Sunt mai multe motive. Unul dinte ele este că trebuie să se pună în funcţiune sistemul de vot şi online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat – Cameră şi pentru a putea trebuie să fie compatibilizată Camera cu Senatul. Se fac acum probe tehnice şi e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcţiune. Alt motiv este că e şedinţă de guvern şi nu pot să participe miniştrii la şedinţa de plen. Şi mai e şi discuţia legată de poziţionarea partidelor”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii celor două camere.

În ședința Birourilor Permanente, PSD a anunțat că nu va vota tratatul până când premierul Florin Cîțu nu va prezenta Parlamentului planul privind accesarea baniilor europeni prin Programul de Reziliență (PNRR). Fără voturile PSD, Coaliția nu are cum să aprobe sistemul de venituri proprii ale UE pentru că este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.


PSD a anunțat la începutul săptămânii că PNRR trebuie prezentat  în Parlament având suspiciuni că majoritatea proiectelor vor fi selectate în funcție de aparteneța politică a aleșilor locali. Ulterior, premierul Florin Cîțu a spus că PNRR este atributul exclusiv al Guvernului și că nu trebuie să dea explicații în fața Parlamentului.

Potrivit noului sistem de venituri proprii, contribuția României și a celorlalte state membre la Bugetul UE crește, temporar, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență.

România ar urma să beneficieze de 29,2 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.

Sistemul de venituri proprii UE trebuie aprobat de toate parlamentele statelor membre. Până la finalizarea acestei proceduri, UE nu se poate împrumuta pe piețele externe pentru a finanța Mecanismul de Redresare și Reziliență.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: