marți

26 martie, 2024

20 aprilie, 2022

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 213 voturi ”pentru”, 5 ”contra” și 46 de abțineri, proiectul de lege ce prevede reducerea impozitului pe veniturile din câștigurile de la bursă.

Proiectul presupune implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de

  • 1% asupra câștigului din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de un an,
  • 3% asupra câștigului din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate.

Totodată, propunerea vizează anularea creditelor fiscale acumulate în baza pierderilor înregistrate în anii precedenți.


Impactul bugetar al măsurii este estimat între 31 și 49 de milioane de lei pe an.

”Prezenta lege vizează crearea unui mediu fiscal care să încurajeze atragerea și implicarea investitorilor individuali pe piața bursieră locală. Scopul proiectului de lege vizează simplificarea regimului fiscal pentru investitori, ceea ce va duce la creșterea numărului de persoane fizice care investesc pe piața de capital din România, atât în mod direct cât și prin fondurile de investiții. Totodată, avem în vedere și creșterea eficienței și a gradului de colectare la bugetul statului a taxelor din câștigurilor de capital”, susțin inițiatorii.

Consiliul Fiscal, care a avizat favorabil propunerea, atrage atenția că aceasta creează noi inechități în privința impozitării veniturilor, în condițiile în care România s-a angajat să uniformizeze legislația fiscală.

„Propunerea legislativă analizată instituie o nouă categorie de excepții în sistemul de impozitare a veniturilor, în acest caz pentru investitorii care activează pe piața de capital. Acest lucru nu este în linie cu eforturile de uniformizare a legislației din domeniul impozitării veniturilor, asumate de România prin PNRR, fiind în dezacord și cu poziția exprimată de Consiliul Fiscal care a pledat în numeroase rânduri pentru un sistem fiscal echitabil, prin eliminarea excepțiilor legiferate pentru anumite domenii de activitate”, se arată în opinia Consiliului Fiscal.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: