marți

23 aprilie, 2024

6 aprilie, 2022

Românii au dat pe taxe și impozite peste 32% din veniturile totale medii lunare din Trimestrul IV 2021, care s-au ridicat la 6.055 lei pe gospodărie şi 2.395 lei pe persoană, în termeni nominali, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri.

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în medie, de 5.291 lei lunar pe gospodărie (2.093 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.591 lei lunar pe gospodărie (2.212 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 464 lei lunar pe gospodărie (183 lei pe persoană).


Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, respectiv 68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor.

De unde mai vin veniturile

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea:

  • veniturile din prestaţii sociale (18,2%),
  • veniturile în natură (7,7%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%),
  • veniturile din agricultură (1,9%),
  • veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%),
  • precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%).

Pe ce se duc banii

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).


Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2021, în medie, 32,3% din consumul gospodăriilor.

Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: