marți

23 aprilie, 2024

20 aprilie, 2022

Companiile vor fi obligate, începând cu 1 iulie 2022 să emită facturi electronice în relația cu statul (business-to-government, B2G) și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Facturare, potrivit unor amendamente adoptate miercuri de Parlament.

”Întrucât sistemul de facturare electronică RO e-Factura a fost operaționalizat încă din luna noiembrie a anului trecut, iar aplicarea opțională a acestuia a facilitat cunoașterea mecanismului de funcționare atât pentru operatorii economici, cât și pentru autoritățile publice, se propune ca trecerea de la aplicarea opțională la cea obligatorie să se realizeze începând cu data de de 1 iulie 2022”, prevede amendamentul.

În ceea ce privește emiterea de facturi electronice în relația dintre companii (business-to-business, B2B), termenul limită va fi stabilit după ce România va obține o derogare de la legislația europeană, se arată într-un document al Comisie de buget, finanțe și bănci.


”Având în vedere că sistemul național privind factura electronică RO e-Factura a fost proiectat și dezvoltat, astfel încât să fie utilizat pentru facturarea electronică și în cazul tranzacțiilor B2B, există condițiile necesare pentru a introduce facturarea electronică obligatorie între persoanele impozabile stabilite în România. Trecerea la aplicarea obligatorie a facturării electronice poate avea loc însă numai după obținerea unei derogări de la aplicarea unor prevederi ale Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA”, se arată în documentul citat.

Amendamentele au fost aduse legii 558/2021 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România.

Proiectul de lege a fost aprobat miercuri de Camera Deputaților, for decizional, cu 277 de voturi ”pentru”.

Reducerea decalajului fiscal

Implementarea facturii electronice RO e-Facturare face parte din măsurile anunțate de guvern pentru atingerea unui obiectiv din PNRR, de combatere a fenomenului de fraudă fiscală și a declaajului de TVA.


România s-a angajat să crească ponderea veniturilor colectate la buget cu 2,5 puncte procentuale (față de 2019) până la finalul lui 2025, precum și să reducă decalajul la TVA cu 5 puncte procentuale până în 2026.

România este la coada clasamentului UE în ceea ce privește ponderea veniturilor fiscale în PIB. Cu un nivel al veniturilor fiscale de 26,8% din PIB, România se situa în 2019 (an folosit drept referință pentru obiectivele PNRR) pe penultimul loc la nivel european, cu peste 14 puncte procentuale sub media UE.

În privința TVA, România avea un deficit de colectare (gap) de 34,9% în 2019, cel mai ridicat de la nivel european în 2019. Cu alte cuvinte, bugetul României a fost păgubit în 2019 de circa 7,4 miliarde de euro.

Pe locul al doilea, la mare distanță, se clasează Grecia, cu un gap de TVA de 25,8%, potrivit datelor Comisiei Europene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: