marți

17 mai, 2022

Pandemia a redus decalajul dintre economiile SUA și Chinei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 ianuarie, 2022

Cea mai severă criză sanitară mondială din ultimul secol, pandemia coronavirus, a redus decalajul dintre economiile SUA și Chinei, ca urmare a restricțiilor fără precedent dar și a politicilor economice diferite.

Au avut loc „ample modificări la nivelul economiei reale și în sfera economiei financiare. „Se evidențiază ajustarea distanței dintre China și SUA de la momentul incidenței pandemiei (în martie 2020, conform Organizației Mondiale a Sănătății) până în prezent”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.

Între primul trimestru din 2020 și trimestrul 3 din 2021 diferența dintre produsul intern brut (PIB) nominal al SUA și cel al Chinei a scăzut de la 7,4 trilioane de dolari, până la 6 trilioane de dolari.


În Trimestrul 3 al anului trecut PIB-ul nominal era de 23,2 trilioane dolari în SUA, respectiv 17,2 trilioane de dolari în China.

Se poate observa pe grafic adâncimea sincopei americane din primul an al pandemiei, spre deosebire de evoluția economiei Chinei, care abia a sesizat impasul.

Astfel că, de la declanșarea pandemiei coronavirus până în prezent diferența de PIB nominal dintre SUA și China s-a ajustat cu aproximativ 1,4 trilioane de dolari.

SUA ar putea fi detronate (economic) în acest deceniu

Și calculată cu indicatorul PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (în dolari, la prețuri constante) decalajul dintre SUA și China s-a diminuat, cu aproximativ două puncte procentuale între 2019 și 2021.


„Această ajustare rapidă a decalajelor dintre SUA și China într-o perioadă scurtă de timp a fost determinată de diferențele din perspectiva gestiunii crizei sanitare, dar și de mix-ul de politici economice în implementare”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT, în raportul citat.

Din „aplicarea funcției factorilor de producție, rezultă o probabilitate în creștere ca PIB-ul nominal al Chinei să depășească PIB-ul nominal al SUA până la finalul acestui deceniu”.

Și din perspectiva convergenței reale distanța dintre SUA și China se va ajusta continuu și semnificativ în acest deceniu, cu un ritm mai puternic comparativ cu cel înregistrat în cadrul ciclului economic post-criză (nouă puncte procentuale”.

Mai mult, SUA continuă să sufere din cauza deficitului comercial ridicat cu China. Deficitul comercial al SUA cu China a crescut cu 12,7% an/an, până la mai mult de 319 miliarde dolari, între ianuarie și noiembrie 2021.

Confruntarea China – SUA afectează întreaga lume

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Decalajul dintre SUA și China „se va ajusta cu ritmuri mai rapide în cadrul ciclului economic post-pandemie, scenariu susținut și de politica economică de la Beijing, care vizează printre altele și dezvoltarea puternică a pieței financiare (cu toate segmentele)”, spune analistul citat.

Și, cu cât concurența dintre SUA și China se întețește, cu atât mai mult confruntarea comerciale dintre cele două țări va avea un impact mai nefavorabil pentru dinamica comerțului internațional și pentru ritmul de dezvoltare din economia mondială.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: