sâmbătă

26 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 decembrie, 2020

China a devenit în trimetrul trei principalul partener comercial al Uniunii Europene, depășind Statele Unite, în condițiile în care pandemia de covid-19 a afectat puternic economia americană, în timp ce statul asiatic  și-a revenit mai rapid din criză, scrie Euractiv.

În primele nouă luni ale anului, schimburile comerciale dintre UE și China au totalizat 425,5 miliarde de euro, în timp ce schimburile comerciale dintre UE și Statele Unite 412,5 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. În aceeași perioadă din 2019, schimburile comerciale dintre UE și China au cumulat 413,4 miliarde de euro iar cele dintre Uniunea Europeană și SUA 461 miliarde de euro.

Potrivit Eurostat, evoluția din 2020 se datorează creșterii cu 4,5% a importurilor din China, în timp ce valoarea exporturilor a rămas neschimbată.


„În același timp, schimburile comerciale ale UE cu Statele Unite au înregistrat o scădere semnificativă, atât la nivelul importurilor (-11,4%), cât și al exporturilor (-10,0%)”, conform Eurostat.

UE a devenit principalul partener comercial al Chinei încă din 2004, depășind Japonia, dar 2020 a fost primul an în care China a fost principalul partener comercial al UE, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța, (INSEE). După ce a suferit un șoc, în primul trimestru al anului, economia chineză a revenit, înregistrând creștere anuală, în al treilea trimestru.

Potrivit INSEE, importurile Chinei din Europa au început să crească în al treilea trimestru, în timp ce exporturile chineze au fost susținute de vânzările de echipamente de protecție.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: