miercuri

8 mai, 2024

30 august, 2022

Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat plata unei tranșe de 1,1 miliarde de dolari, dintr-un pachet de salvare cu o valoare totală de șapte miliarde de dolari, către Pakistan, în încercarea de a evita intrarea țării în incapacitate de plată, care se confruntă cu o criză economică severă și inundații devastatoare, transmite Financial Times.

Ajutorul a fost aprobat după ce guvernul premierului Shehbaz Sharif a introdus măsuri de austeritate, inclusiv creșterea bruscă a prețurilor interne la combustibil.

„Reluarea oficială a unui program FMI este un pas major înainte, în eforturile noastre de a readuce economia Pakistanului pe drumul cel bun”, a scris Sharif pe Twitter.


Antoinette Sayeh, director general adjunct și președinte interimar al consiliului executiv al FMI, a declarat că implementarea reformelor asumate va fi crucială.

„Implementarea constantă a politicilor corective și a reformelor rămâne esențială pentru a recâștiga stabilitatea macroeconomică, a aborda dezechilibrele și a pune bazele unei creșteri incluzive și durabile”, a spus ea.

Măsurile nepopulare de austeritate s-au dovedit însă periculoase din punct de vedere politic, statul cu o populație de 220 de milioane de locuitori traversând o perioadă tumultuoasă. Inflația a crescut vertiginos, un coș de prețuri „sensibile” la alimente și carburanți, crescând cu 45% față de anul trecut. Totodată, inundațiile au ucis peste 1.000 de persoane, au afectat peste 30 de milioane de oameni și au distrus culturile de orez și bumbac.

Rivalul lui Sharif, Imran Khan, care a fost demis din funcția de prim-ministru în aprilie, a câștigat popularitate, iar partidul său, Pakistan Tehreek-e-Insaf, a organizat mitinguri zgomotoase pentru a cere alegeri anticipate.


Guvernul speră că asistența financiară din partea FMI, precum și din partea Chinei și a Arabiei Saudite, va detensiona situația până la alegeri, programate pentru a doua jumătate a anului viitor.

„Îmi dau seama de ce oamenii nu sunt prea încântați, dar părerea mea este următoarea: dacă aș fi lăsat această țară să dea faliment – cu două sau cu trei luni în urmă ar fi intrat în incapacitate de plată – lucrurile ar fi fost mult mai rele”, Miftah Ismail, ministrul de finanțe al Pakistanului , a declarat pentru Financial Times într-un interviu.

Pakistanul este una dintre numeroasele țări care se confruntă cu dificultăți economice acute în urma creșterii prețurilor globale după pandemia de Covid-19 și invazia Ucrainei de către Rusia. În rândul țărilor din Asia de Sud, Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în mai, iar Bangladesh și Nepal se luptă să evite falimente suverane.

Actual program FMI al Pakistanului a fost negociat în 2019 de Khan, dar a fost blocat de mai multe ori, deoarece guvernul său s-a opus cererilor de a implementa reduceri nepopulare ale cheltuielilor publice. După anunțul de luni, FMI urmează să furnizeze Pakistanului aproximativ 4 miliarde de dolari în anul viitor.

Islamabad are un necesar de finanțare de circa 24 de miliarde de dolari în acest an, o creștere semnificativă față de nevoile de acum doi ani, de doar 14 miliarde de dolari.

Oficialii pakistanezi se așteaptă totodată Arabia Saudită să reînnoiască o linie de credit de 3 miliarde de dolari, precum și la investiții de trei, respectiv un miliard de dolari din partea Qatarului și a Emiratelor Arabe Unite.

Sakib Sherani, șeful Macro Economic Insights, este însă de părere că, în ciuda acordului cu FMI, creșterea serviciului datoriei publice a Pakistanului ar putea forța statul să solicite o restructurare. „Avem o cocoașă în următorii câțiva ani în rambursările noastre externe”, a comentat el.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: