joi

16 mai, 2024

8 mai, 2023

UE a demarat negocierile pentru pachetul 11 de sancțiuni împotriva Rusiei, iar de această dată propunerile sunt diferite de cele precedente: Comisia cere penalizarea țărilor care ajută Rusia să evite măsurile adoptate prin rundele precedente de sancțiuni.

În loc să lovească mai multe produse sau oligarhi, Uniunea intenționează să pedepsească țările sau companiile care continuă să ofere regimului lui Putin venituri care susțin războiul său brutal și ilegal împotriva Ucrainei. Este o propunere explozivă, care ar putea afecta țări precum Kazahstan, Armenia, Turcia sau China, dacă țările UE nu blochează propunerea Comisiei.

10 runde de sancțiuni cu rezultate dezamăgitoare pentru UE

Problema pe care încearcă Comisia să o rezolve e evidentă: după un an în care s-au adoptat 10 runde de sancțiuni împotriva Rusiei, UE vede rezultate dezamăgitoare.


Pe scurt, regimul de sancțiuni al UE este eludat, iar Bruxelles vrea să înceapă să ”astupe” găurile.

„Cei care doresc să facă profit, indiferent de circumstanțele legale sau morale, sunt ingenioși în tacticile și metodele lor”, declara luna trecută David O’Sullivan, responsabilul UE pentru aplicarea sancțiunilor. Orice propunere de îmbunătățire a aplicării sancțiunilor UE „este cu siguranță binevenită”, a spus O’Sullivan.

Comisia Europeană a transmis ambasadorilor UE vineri seara propunerea sa pentru cel de-al 11-lea pachet, propunând un nou regim de sancțiuni aplicabil statelor terțe care ajută la eludarea măsurilor.

Germania are probleme cu sancționarea Chinei, alte state cu sancționarea Turciei

Un semn evident că este o propunere revoluționară este că unii diplomați au demarat deja campanii împotriva propunerii Comisiei.


Unele țări avertizează Comisia că, în prealabil, „ar trebui să ne asigurăm că suntem gata să mergem până la capăt” și chiar să punem în practică amenințarea înainte de a o lansa.

Un diplomat UE citat de Politico a spus că se pregătește pentru ”discuții îndelungate” între țările UE, avertizând că nu este așteptat un acord în această săptămână sau viitoare.

Doi diplomați au declarat că Germania, în special, este îngrijorată de perspectiva sancționării Chinei.

Alți diplomați sugerează că o preocupare și mai mare pentru mai multe țări este perspectiva sancționării Turciei. Turcia este un partener comercial cheie al UE și aliat NATO, care a fost identificat însă în documentele scurse de la Pentagon ca fiind una dintre principalele țări care ajută regimul lui Putin să evite sancțiunile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: