marți

23 aprilie, 2024

3 decembrie, 2022

Potrivit brokerilor și analiștilor, Rusia a adunat în liniște o flotă de peste 100 de tancuri petroliere vechi pentru a ajuta la eludarea restricțiilor occidentale privind vânzările de țiței, scrie Financial Times.

Brokerul de transport maritim Braemar estimează că Moscova, care se bazează în mare măsură pe petroliere străine pentru a-și transporta țițeiul, a adăugat peste 100 de nave în acest an, prin achiziții directe sau indirecte. Compania de consultanță energetică Rystad spune că Rusia a adăugat 103 tancuri în 2022 prin achiziții și realocări de nave care deservesc Iranul și Venezuela, două țări aflate sub embargouri petroliere din vest.

Inițiativa Kremlinului de a asambla ceea ce industria de transport petrolier numește „flota din umbră” a Rusiei este o încercare de a eluda noile restricții internaționale asupra petrolului țării. Acestea includ o interdicție a UE asupra importurilor pe mare, care intră în vigoare luni, și un nou plafon global de preț de 60 de dolari pe baril, aprobată de UE, parte dintr-o inițiativă mai largă a G7.


Comercianții spun că flota umbră va reduce impactul unor astfel de măsuri, dar nu va reuși să le eludeze complet.

Măsurile punitive ale UE și ale G7 vor limita accesul Moscovei la o mare parte a flotei globale de tancuri, deoarece asigurătorilor precum Lloyd’s din Londra li se va interzice să asigure navele care transportă petrol rusesc – indiferent de destinația lor – cu excepția cazului în care acesta este vândut sub pragul de 60 de dolari.

Rusia, pe de altă parte, a spus că nu va mai face afaceri cu nicio țară care va impune plafonul, o poziție care sugerează că ar putea refuza să furnizeze petrol în condițiile stabilite de Occident.

Moscova își propune să-și folosească noua flotă pentru a aproviziona țări precum India, China și Turcia, care și-au sporit achizițiile de petrol pe măsură ce Europa le-a redus.


Cu toate acestea, petroliere s-ar putea dovedi insuficiente pentru nevoile de export ale Rusiei. Braemer se așteaptă ca deficitul de livrări al Rusiei să fie cuprins între 700.000 și 1,5 milioane de barili pe zi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: