30 iunie, 2022

De vineri, 01 iulie, e valabilă trei luni invitația guvernului, adresată distribuitorilor de carburanți prin OUG aprobată joi, de a scădea prețurile cu 50 de bani / litru, ca să beneficieze, în schimb, de o scutire de taxe de 25 de bani / litru de benzină sau de motorină.

Reducerea ar conta în proporții de 5,4 – 5,8% din actualele niveluri de preț și se va aplica mereu la prețurile de piață, care pot crește în continuare, atrag atenția analiștii din domeniu.

Cum companiile de distribuție nu sunt obligate, teoretic, să reducă prețurile, ordonanța amenință cu aplicarea unei alte OUG de combatere a prețurilor speculative. Aceasta nu se aplică , decât în stare de alertă, de urgență, de război, sau în „alte situații de criză”,  când Guvernul consideră că anumite produse sunt „ în situație de risc speculativ”.


Totuși, reducerile ar putea să mai întârzie. „Să le lăsăm (companiilor de distribuție) un termen scurt, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”, a precizat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la finalul ședinței de guvern.

Impactul bugetar calculate de guvern este de aproape 812 milioane de lei, din care o scădere a TVA-ului cu peste 111,7 milioane de lei, restul fiind subvențiile, potrivit notei de fundamentare a ordonanței.

Ce spune ordonanța reducerii prețurilor la carburanți

Prețul mediu (cu taxe) la benzina CO95din România a crescut cu 38,1% în euro, până la 1,732 euro / litru, iar la motorină cu 48,1%, până la 1,837 euro / litru, la 20 iunie față de începutul anului, conform celui mai recent bulletin al GD Energy din Comisia Europeană.

Nota de fundamentare a OUG publica următoarele prețuri în lei înregistrate „la începutul luni iunie”:


„Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali (persoane fizice și juridice) pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.

Operatorii economici cărora li se aplică prevederile prezentei ordonanțe de urgență și care au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (…) evidențiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat și reducerea de 0,5 lei/litru. 

Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: