marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2022

Guvernul a decis compensarea direct la pompă cu 50 de bani / litru scumpirea carburanților, a anunțat premierul Nicolae Ciucă (foto) la sfârșitul ședinței de guvern de joi, deși fusese dublă suma promisă miercuri seară de premier și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Soluția se va aplica 3 luni începând din 1 iulie și va costa două miliarde de lei, din care jumătate va fi decontată de stat printr-un mecanism între distribuitori și  ministerele de resort.

Cealaltă jumătate  va fi responsabilitatea companiilor petroliere, dar premierul nu dat nici un amănunt privind felul în care vor acoperi acestea diferența de un milliard de lei,


Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.

Nicolae Ciucă a ținut să mai precizeze doar că măsura nu afectează bugetul de investiții ale statului, păstrându-se ținta de 7% din PIB, sau 88 de miliarde de lei.

Premierul a amintit și de ordonanța împotriva speculei, chiar dacă aceasta nu se aplică decât în situații speciale de dezechilibre și în stare de alertă sau de război.

Decizia urmează să facă obiectul unei ordonanțe de urgență care să intre în vigoare de la 1 iulie, dar până atunci divergențele din cadrul coaliției nu s-au stins, iar mecanismul de compensare nu a fost definitivat.


Companiile de carburanți ar urma să își asume, benevol, să reducă din marja sa prețul cu 25 de bani pe litru, la care să se adauge reducerea de 25 de bani acoperită de stat. Compania va primi de la stat înapoi cei 25 de bani pe litru sub formă de reducere a taxelor pe care trebuie să le plătească bugetului, dar ceilalți 25 de bani pe litru ar fi pierderea retailerului, potrivit unor surse citate de e-nergia.

Informație în curs de actualizare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: