marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2022

Guvernul urmează să anunțe joi măsurile pentru îmblânzirea prețurilor la carburanților, pe fondul unor dispute aprinse privind metodele disponibile, dintre care se remarcă plafonarea prețurilor, reducerea taxelor și subvențiile.

PSD și-a somat, marți, guvernul din care face parte să reducă prețurile la carburanți fie prin „stabilirea unui preț maximal la clientul final” sau prin „limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial”.

La rândul lor, partenerii liberali ezită și le-a propus aliaților de la guvernare să-l întrebe pe ministrul (PSD) al Finanțelor  despre capacitatea bugetului de stat de a susține o plafonare a prețului, sau de a reduce taxele, care constituie 40% din preț sunt taxele.


Vicepremierul din partea UDMR, Kelemen Hunor, a emis, prudent problema plăților către operatori a diferențelor față de prețurile de piață.

Președintele Senatului, Florin Cîțu crede că oferta de carburanți de pe piață ar putea scădea: „Ce companie ar mai aduce benzină şi motorină în România, dacă poată să vândă mult mai scump în alte ţări din UE”.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că trebuie intervenit pe segmentul preţurilor la carburant și a cerut analize de la miniștrii Finanțelor și Energiei.

Ce măsuri au luat alte state UE în lupta cu prețul carburanților

Deocamdată, Guvernul român a adoptat în 18 mai o subvenție de 0,5 lei / litrul de motorină pentru transportatori și fermieri. Circa 3.000 de companii din domeniu ar urma să primească 300 de milioane de lei.


În schimb, alte guverne au fost mai prompte, chiar dacă pe perioade scurte de timp.

Ungaria

Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili, dar grupul energetic maghiar MOL a cerut retragerea graduală a plafonării preţurilor la benzină şi motorină pentru a nu pune în pericol siguranţa aprovizionării pe termen lung.

În replică, a fost introdusă vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu înmatriculate în străinătate, ceea ce a atras amenințarea cu infringement din partea Comisiei Europene.

Preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,21 euro) pe litru la benzinării.

Cehia

După invazia rusă în Ucraina, guvernul ceh a suspendat taxele de drum pentru mașini, autobuze și camioanele până la 12 tone, ca și obligația de a adăuga componenții bio costisitori  la benzină și la motorină.

Polonia

 Deja din ianuarie, a fost redusă TVA la motorină până la 8%, de la 23% pentru o perioadă de 6 luni.

Slovenia

Guvernul Sloveniei a decis să plafoneze, începând de la jumătatea lunii martie, preţul benzinei şi motorinei la 1,503 şi, respectiv, 1,541 euro pe litru, pentru o lună. După o încercare de a renunța la plafonare, în 11 mai a reintrodus-o pentru 3 luni, fixând prețurile la 1,560 euro / litru de benzină și la 1,668 euro / litru la motorină. Prețurile angro au fost fixate la 1,540 respectiv 1,648 euro/litru.

Croația și Serbia

De la începutul lunii februarie, guvernul croat a plafonat prețul benzinei standard la echivalentul (de atunci) a 1,516 euro / litru și la 1,505 euro / litru de motorină. Tot de atunci, în Serbia prețurile au rămas plafonate la echivalentul a circa 1,73 euro / litru, la cursul din acel moment. Apoi, la începutul lunii următoare Serbia a redus accizele cu 20%, pentru 30 de zile.

Germania

În 25 martie, s-a decis reducerea taxelor cu 30 de eurocenți pentru benzină și cu 14 eurocenți pe motorină, pentru 3 luni.

Franța

A fost introdusă o reducere la pompă de 15 eurocenți pe litru, iar pentru transportatori a fost rezervat un buget de granturi de 400 de milioane de euro.

Italia

Până la 8 iulie este în vigoare o reducere a accizelor de 30 de eurocenți la benzină motorină și GPL. Transportatorii beneficiază de o deducere a taxelor de 28% la achizițiile de motorină din primul trimestru.

Olanda

Au fost reduse accizele cu 21% la benzină și la motorină de la 1 aprilie, pentru tot restul anului.

Spania

Sectorul transporturilor va fi, până la 30 iunie, principalul beneficiar a unei reduceri de 20 de cenți pe litru, din care 15 cenți vor fi acoperiți de stat și 5 cenți de companiile petroliere. Pentru luna aprilie a fost decisă și o rambursare parțială a taxei pe emisii.

Portugalia

Până la 30 iunie va funcționa un mecanism de rambursare a TVA și a taxelor pe emisii care au rezultat din scumpirea combustibililor. Și a fost majorat voucher-ul pentru folosirea cardului la plata la pompă de la 5 euro, la 20 de euro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: