6 februarie, 2019

OMV Petrom (SNP) amână investiţiile pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, din cauza mediului legislativ actual, care „nu oferă premisele necesare pentru o decizie”, potrivit raportului preliminar pe 2018.

„Neptun Deep: Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagra dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, spune raportul citat, publicat de Bursa de Valori Bucureşti.

Compania spune că „instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutam claritate în legatură cu climatul investițional din România”.


OMV Petrom (SNP) a planificat, totuşi, investiţii de circa 3,7 miliarde de lei în 2019, mai mici cu aproape 14% faţă de cele realizate în 2018.

Trei sferturi din investiţiile din acest an vor fi făcute în sectorul de exploatare, dar prioritare vor fi cele pentru limitarea declinului producţiei terestre (onshore).

„Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream și estimăm că vom limita declinul producției medii zilnice la circa 5% față de 2018, excluzând optimizarea portofoliului”, spune documentul citat.

Compania îşi întemeiază decizia pe OUG 114 („ordonanţa lăcomiei”), care a plafonat preţul la vânzarea gazelor naturale produse la 68 lei / MWh, ca şi preţul la energia electrica şi, în plus, a majorat taxa vărsată la Autoritatea din energie (ANRE).


„Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului (OUG 114) asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă”, mai spune raportul citat.

ANRE, a emis cu câteva zile în urmă un ordin de aplicare a OUG 114 prin care stabileşte metodologia de calcul a profitului maxim de 5% din costurile recunoascute pentru producătorii de energie electrică.

Ordinul ANRE a provocat protestele Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care au spus, de asemenea, că punându-li-se în pericol planurile de ionvestiţii, se periclitează siguranţa energetică a României.

(Citiți și: Companiile energetice despre OUG 114: Limitarea profitului prin ordin ANRE este neconstituțională)

OMV Petrom (SNP) a obținut un profit net atribuibil acționarilor de peste 4,078 de miliarde de lei în 2018, în creștere cu 64% față de 2017, și va propune AGA din primăvară acordarea unui dividend burt de 0,027 de lei / acțiune.

Vânzările grupului au crescut cu 16% până la mai mult de 22,5 miliarde de lei, excluzând accizele la produsele petroliere.

Acțiunile SNP au deschis în creștere cu 0,3475 lei/ acțiune, miercuri la Bursa de Valori București, preț la care randamentul dividendului este de peste 7,7%, de câteva ori mai mare decât dobânda la depozitele bancare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: