Ordonanța de urgență prin care vor fi blocate angajările din sistemul public și se va stabili ca niciun un reprezentant al statului să nu mai fie membru în mai mult de un Consiliu de Administrație va fi aprobată săptămâna viitoare, a declarat luni seara viitorul premier, Marcel Ciolacu.
Nu vor fi blocate angajările din sănătate și din educație, unde există deficit foarte mare de personal.
Această OUG este necesară pentru a menține sub control deficitul bugetar și va fi valabilă până la finalizarea reformelor ce vizează noua lege a salarizării în sectorul bugetar şi pensiile speciale, a explicat liderul PSD.
Angajări pe bază de memorandul justificativ
„E normal că aşteptăm să venim cu noua lege a salarizării, noua lege a pensiilor ca să facem reforma în adevăratul sens. Dar, până atunci, nici nu putem să ne uităm cum continuă angajările la stat. Ele se stopează, mai puţin în sănătate şi învăţământ şi pe urmă, prin memorandum, vii în faţa Guvernului, dai explicaţiile şi dai drumul, în cazul în care ai nevoie de aceste angajări”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3, citat de News.ro.
Întrebat despre reducerea cheltuielilor, Ciolacu a explicat: „S-a simţit decizia politicului şi unde vrem să ne îndreptăm. De exemplu, în primele luni au fost cheltuieli pe bunuri şi servicii de 17% în fiecare buget. În momentul acesta, pe martie sunt aproape 9%. Deci există deja o revenire. Nu ştim ce urmează. Asta nu înseamnă că România are macroeconomic probleme”.
Legea salarizării, o prioritate – „Excepțiile să se termine în România”
În opinia sa, legea salarizării este prioritară pentru a limina excepțiile existente: „Cu adevărat, am hotărât în Coaliţie ca o prioritate să fie noua lege a salarizării pentru că nu mai putem crea tot timpul anumite excepţii. Excepţiile trebuie să se termine în România. Că vor fi scoase pe parcurs, ca să ai un climat concurenţial corect în zona privată, trebuie să scoţi excepţiile”, a mai afirmat liderul PSD.
„Ne-a venit o notă de plată de tot felul de excepţii de 30 de ani, de o guvernare de 2 ani de zile, să mă ierte toată lumea, total neprofesionistă, cu nişte amatori, cu anumiţi oameni politici care întâmplător au ajuns oameni de stat, care acum îşi tot dau cu părerea, dar care au lăsat România la un deficit de 9%”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Printre măsurile pregătite de Guvern, liderul PSD a mai amintit:
- reprezentanții stataului vor avea dreptul să fie doar într-un Consiliu de Administraţie
- bonificaţia pentru doctorat se va da doar dacă activezi în domeniu.
1,276 milioane de bugetari, în februarie
În februarie, în România existau 1,276 milioane de angajați la stat, dintre care cei mai mulți se înregistrau în următoarele sisteme:
- Ministerul Educației – 295.222 salariați
- autorități executive locale – 276.427
- unități sanitare din rețeaua administrației locale – 146.422
- Ministerul Afacerilor Interne – 125.206
****
Un răspuns
Angajati, angajați!
Pas cu pas!
Nu lăsați cumetre neangajate!