vineri

19 aprilie, 2024

24 aprilie, 2023

Premierul Nicolae Ciucă le-a promis sindicaliștilor, în ședința Consiliului Tripartit desfășurată luni, modificarea așa-numitei ordonanțe a austerității, după ce organizații din învățământ, sănătate și administrație locală au amenințat cu greve dacă nu se renunță la înghețarea salariilor și a angajărilor în sistemul public.

Cumulul salariului cu pensia ar putea fi interzis doar dacă pensia este specială

Premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat luni, la Palatul Victoria, ca în ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare să figureze interdicţia cumulului pensiei cu salariul, dar numai în cazul beneficiarilor de pensii speciale, conform unor surse News.ro.

Subiectul va fi discutat într-o nouă ședință a coaliției.

Sindicatele spun că premierul le-a promis modificarea ordonanței


Leonard Bărăscu, preşedintele Federatiei Sanitas, care amenința înainte de începerea negocierilor că sindicatele pe care le reprezintă vor apela la grevă generală dacă se mențin prevederile din ordonanță referitoare la personalul din sistemul public, a declarat după ședința Consiliului că premierul le-a promis eliminarea articolelor cu înghețarea salariilor și blocarea angajărilor.

„A fost o încercare a lor, la nivelul Ministrului de Finanţe, dar nu este ceva care să meargă mai departe”, a spus Leonard Bărăscu.

Conform unei variante de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, guvernul pregăteşte suspendarea procedurilor de ocupare a posturilor vacante în instituţiile statului, înghețarea salariilor, precum și stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. De asemenea, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care dețin titlul de doctor în științe. 

Comunicatul transmis de guvern după negocierile tripartite de luni se referă doar la două dintre problemele discutate, secundare față de problemele momentului:

  • În cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizațiilor sindicale de modificare și completare la Legii 367/2022 privind Dialogul Social. În urma discuțiilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ca până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale  să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ.
  • În privința modificării valorii nominale a tichetelor de masă, ministrul Finanțelor a prezentat propunerea de a mări cuantumul acestora la 35 de lei sau la 40 de lei. Ambele propuneri urmează a fi analizate în forurile statutare ale  organizațiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie a.c.

(Citește și: „Gaura de la buget / 9 decizii pentru reducerea cheltuielilor statului„)

Sindicatele din învățământ amenință cu blocarea anului școlar


Cele trei federații importante ale sindicaliștilor din educație – FSLI, Alma Mater și Spiru Haret – amenință că vor închide anul școlar la sfârșitul lunii martie, prin declanșarea grevei generale, la sfârșitul lunii mai, o grevă pentru organizarea căreia a început strângerea semnăturilor.

 „Constatăm că Guvernul se joacă de-a gaura – uite gaura de 20 de miliarde, nu e gaura de 20 de miliarde. Duduie economia, dar pe de altă parte venim cu măsuri de austeritate. Acest proiect de act normativ spune cam tot, că există o mare problemă pe partea de încasări, o previziune destul de proastă vizavi de încasările respective”, a declarat luni Marius Nistor, șeful FSE „Spiru Haret”, după negocierile cu Guvernul.

Chiar înainte de ordonanța ce a declanșat furia sindicatelor din sistemul public, angajații din educație solicitau rezolvarea problemelor de salarizare din domeniu și avertizau că ar putea declanșa greva generală.

Principalele revendicări:

  • problema aplicării integrale a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege;
  • identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului din învăţământ;
  • poziţionarea personalului din învăţământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate

„Vă daţi seama că nu este o plăcere să recurgem la o astfel de formă de protest, ştiind foarte clar că în momentul în care intri în grevă generală contractul de muncă este suspendat. Dar suntem obligaţi să recurgem la asta pentru că altă soluţie nu mai există! Greu să explici unei colege îngrijitoare care trăieşte cu un salariu de 1800 lei net pe lună sau unui coleg debutant cu studii superioare care primeşte în jur de 2180 lei pe lună, bani din care trebuie să-şi deconteze şi naveta, să ma aştepte. Să mai aştepte ce? Viitoarea lege a salarizării? O lege a salarizării pe care o discută tot cu ministrul Budăi, cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale pe la colţurile nu ştiu căror mese din Ministerul Muncii? O lege despre care nu ştim absolut nimic şi care nu se ştie când va fi aplicată?”, a declarat Marius Nistor, la Digi24.

Sindicatele din Administrație cer depolitizarea administrației publice și interzicerea cumulului pensie – salariu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA se pregăteşte de grevă, după apariția pe surse a ordonanței cu înghețarea salariilor bugetarilor, conform unui comunicat al organizației.

Sindicaliştii anunţă că, dacă Executivul va adopta măsurile fiscal-bugetare despre care se discută în acest moment, ”FNSA va proceda la iniţierea demersurilor în vederea organizării GREVEI împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului”.

Revendicările FNSA:

  • 1. Aplicarea în integralitatea ei a Legii nr.  153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, eliminarea oricăror forme de discriminare între diferitele categorii de salariaţi din sectorul bugetar şi chiar din aceeaşi instituţie.
  • 2. Interzicerea, în sectorul bugetar, a cumulului pensiei cu salariul, fără excepţii.
  • 3. Depolitizarea administraţiei publice, până cel mult la nivelul funcţiei de subsecretar de stat în administraţia publică centrală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs) şi până la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public în administraţia publică locală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs).
  • 4. Încetarea mandatelor prin numire a tuturor conducătorilor instituţiilor cu atribuţii de control, organizarea de concursuri şi angajarea unor persoane competente, independente politic, care să nu răpundă comenzilor celor care i-au numit.
  • 5. Asimilarea evaziunii fiscale de la pragul de 500 mii lei în sus cu infracţiuni de subminare a economiei naţionale şi înăsprirea pedepselor în acest sens.
  • 6. Recuperarea tuturor prejudiciilor fiscale constatate de către instanţele de judecată.
  • 7. În cazul reorganizării şi desfiinţării unor posturi în instituţiile publice, interzicerea înfiinţării de noi posturi şi angajarea de personal cu atribuţii similare celor desfiinţate, timp de doi ani, în vederea evitării practicilor conducătorilor politici de angajare a obligaţiilor de partid sau de externalizare a serviciilor către firmele conectate la organizaţia politică, atribuirea către acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca şi impact bugetar decât păstrarea unor angajaţi
  • 8.  Încetarea tuturor delegărilor sau transferurilor şi organizarea de concursuri.
  • 9. Aplicarea în tot sectorul administraţie publică a proiectului pilot promovat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, privind angajările, în concordanţă cu prevederile Codului Administrativ.
  • 10. Diminuarea cu 80% a subvenţiilor pentru partidele politice sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora şi susţinerea birourilor parlamentare, în mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.
  • 11. Respectarea de către Guvernul României a memorandumurilor asumate pe legea salarizării şi încă deaplicate.
  • Sindicaliştii anunţă că, dacă Guvernul va adopta măsurile fiscal-bugetare despre care se discută în spaţiul public, ”FNSA va proceda la iniţierea demersurilor în vederea organizării GREVEI împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului”.
  • ”În această perioadă vom solicita o întâlnire cu toate federaţiile reprezentative din sectorul de activitate Administraţie publică, în vederea pregătirii acestei acţiuni comune, pentru bocarea activităţii în sector”, se precizează în comunicat.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De reforma adm. Publice centrale si locale ati auzit?
    În administratie se cer un minim de masuri:
    – Reducere nr de consilieri locali de la 45.000 la 20.000.
    Nu fac nimic, ridica mana de doua ori pe luna si gata a incasat jumătate Leafă Colosală de Primar!
    – Comasarea comune, sate de la 2861 comune la 1800 pt.ca sunt: 94 de comune ce au sub 1000 de locuitori,1412 de comune ce au între 1000 si 3000 de locuitori.

    În România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori. 😡
    Peste 35 de municipii nu respectă criteriul populatiei.
    În cazul municipiilor, avem astfel de localități care nu au nici 10.000 de locuitori, deși ar trebui să aibă minim 25.000.
    Fantomele administratiei!😯

    Se strânge tot mai mult lațul în jurul unui guvern și al unei coaliții construită pe minciună.

    Explodează un buget construit absolut fantezist, doar pentru a pica pe ținta de deficit.

    Ratare a unor jaloane din PNRR adica pierderea unor sume din cele preconizate să vină de la Bruxelles.

    Guvernul a lansat o fumigena, un proiect de OUG care prevede tot felul de tăieri de cheltuieli, inclusiv înghețarea posturilor și a salariilor în sectorul bugetar.

    Nu vor avea curajul să ducă la capăt demersul austerității din cauza costului electoral important.
    Nici pensiile speciale nu le vor corecta în mod serios și credibil.

    Despe cumularzi nu au cum pentru ca exista presiune sa ramana unii pe post de Nemuritori de Romania.

    Raman Nemuritorii cu salarii si pensii fabuloase din:
    CCR, Curtea de Conturi, Parlament, Guvern, BNR si bancile de Stat, Primării, Prefecturi, Consilii Locale, Oficiul Legislativ Ciordache, Parchetele, Politia, Securitatea, agentiile si orificiile guvernamentale!
    Aici nu e problema sindicatelor din invatamant!
    E despre Nemuritori!
    Circa 400.000 scapă si devin cumularzi pe viata!
    Si flatulențe!

    Soluția de ieșire din aceasta criza ar fi anticipatele în toamnă dar cere scurtarea cu un sfert a mandatelor parlamentarilor iar președintele Iohannis nu e dispus la un asemenea efort stricător de vacanțe exotice pe bani publici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De reforma adm. Publice centrale si locale ati auzit?
    În administratie se cer un minim de masuri:
    – Reducere nr de consilieri locali de la 45.000 la 20.000.
    Nu fac nimic, ridica mana de doua ori pe luna si gata a incasat jumătate Leafă Colosală de Primar!
    – Comasarea comune, sate de la 2861 comune la 1800 pt.ca sunt: 94 de comune ce au sub 1000 de locuitori,1412 de comune ce au între 1000 si 3000 de locuitori.

    În România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori. 😡
    Peste 35 de municipii nu respectă criteriul populatiei.
    În cazul municipiilor, avem astfel de localități care nu au nici 10.000 de locuitori, deși ar trebui să aibă minim 25.000.
    Fantomele administratiei!😯

    Se strânge tot mai mult lațul în jurul unui guvern și al unei coaliții construită pe minciună.

    Explodează un buget construit absolut fantezist, doar pentru a pica pe ținta de deficit.

    Ratare a unor jaloane din PNRR adica pierderea unor sume din cele preconizate să vină de la Bruxelles.

    Guvernul a lansat o fumigena, un proiect de OUG care prevede tot felul de tăieri de cheltuieli, inclusiv înghețarea posturilor și a salariilor în sectorul bugetar.

    Nu vor avea curajul să ducă la capăt demersul austerității din cauza costului electoral important.
    Nici pensiile speciale nu le vor corecta în mod serios și credibil.

    Despe cumularzi nu au cum pentru ca exista presiune sa ramana unii pe post de Nemuritori de Romania.

    Raman Nemuritorii cu salarii si pensii fabuloase din:
    CCR, Curtea de Conturi, Parlament, Guvern, BNR si bancile de Stat, Primării, Prefecturi, Consilii Locale, Oficiul Legislativ Ciordache, Parchetele, Politia, Securitatea, agentiile si orificiile guvernamentale!
    Aici nu e problema sindicatelor din invatamant!
    E despre Nemuritori!
    Circa 400.000 scapă si devin cumularzi pe viata!
    Si flatulențe!

    Soluția de ieșire din aceasta criza ar fi anticipatele în toamnă dar cere scurtarea cu un sfert a mandatelor parlamentarilor iar președintele Iohannis nu e dispus la un asemenea efort stricător de vacanțe exotice pe bani publici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: