15 iunie, 2021

bursa entuziasm Indicii bursieri americani S&P 500 și Nasdaq Composite au atins noi maxime istorice, iar prețul petrolului de tip Brent a ajuns la maximul ultimilor 2 ani.
Prin creșterile indicilor bursieri, piața arată că forța optimismului investitorilor care pariază pe revenirea economiei este mai mare decât scepticismul celorlalți.

Creșterile S&P 500 și Nasdaq Composite față de ziua anterioară nu sunt foarte mari, sub 1%. Piața are încă rezerve, temându-se de inflație. Și este în așteptarea noilor semnale pe care banca centrală a SUA (Federal Reserve, Fed) urmează să le dea privind politica monetară.

Și volatilitatea pieței rămâne mare. Optimismul actual vine după ce, în mai, au avut loc corecții bursiere substanțiale, tocmai de teama inflației.

Spectrul inflației


Revenirea inflației pe tendință de creștere este văzută ca un indiciu al relansării economice, dar piața se întreabă dacă această revenire nu este deja un început de supraîncălzire a economiei. Această perspectivă ar putea determina Fed să ia măsuri de temperare a creșterii prețurilor.

Măsura clasică este creșterea dobânzi de refinanțare a băncilor, la care se adaugă reducerea achizițiilor de titluri de stat, prin care Fed a pompat lichidități în sistem încă din criza financiară anterioară.

(Citiți și: „Bloomberg: Riscul de inflație se intensifică odată cu multiplicarea întârzierilor de aprovizionare”)

Strategii monetari ai Fed vor dezbate subiectul inflației, marți și miercuri, după ce, până acum banca centrală americană a susținut că actuala creștere a prețurilor este doar tranzitorie.

Piața contează pe creșterea cererii de petrol

pretul petroluluiPetrolul de tip Brent a intrat, marți, în a 4-a sesiune consecutivă de creștere, pe seama perspectivelor incerte ca SUA să reintre în acordul nuclear privind Iranu, iar embargoul exporturilor iraniene să înceteze curând.


Preţurile petrolului atinseseră, luni, cele mai ridicate niveluri din ultimii doi – trei ani, susţinute de perspectiva de creştere a cererii.

Cotaţia petrolului Brent a crescut luni până la 73,64 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2019.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat până la 71,78 dolari pe baril, un maxim după octombrie 2018.

Optimismul privind cererea de petrol este completat impresia de colaborare a celor mai puternice țări ale lumii din G7, lăsată la reuniunea liderilor lor de luni, dar și de pragurile limită de producție ale marilor exportatori.

Traficul rutier îşi revine la nivelurile anterioare pandemiei în America de Nord şi majoritatea Europei, iar numărul curselor aeriene este în creştere, odată cu relaxarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei, determinând creşteri ale cotaţiilor petrolului în ultimele trei săptămâni, potrivit Reuters citată de News.ro.

Cifrele optimismului

Speranțele în revenirea economiei au fost speculate până la maxime istorice încă de anul trecut, iar în acest an indicele S&P a crescut cu 13,1%, până la nu mult peste 4.255 de puncte, Nasdaq Composite cu 9,2% până la puțin peste 14.174 de puncte.

Doar indicele dow jones Industrial (DJIA) a scăzut, marți, dar câștigul pe anul 2021 până acum este de 12,7%, până la aproape 34.394 de puncte.

(Citiți și: „Record istoric al Bursei New York: Dow Jones la peste 30.000 de puncte”)

Indicii asiatatici și cei europeni au exprimat, miercuri, sentimentul optimist rezervat prin creșteri de 0,96%, cât a fost închiderea Nikkei, la Tokio și de 0,42% pentru FTSE 100 la Londra, de 0,72% pentru DAX la Frankfurt și de 0,45% pentru CAC40 la Paris, marți înainte de prânz, ora Bucureștiului.

Indicele de referință BET al  Bursei de Valori București (BVB), creștea marginal cu 0,18% până la puțin peste 11.589 de puncte, sub maximul istoric de 11.775, atins în 25 mai.

Prețul petrolului de tip Brent creștea cu 0,43%, marți înainte de prânz, până la 73,17 dolari / baril, iar cel al tipului WTI cu 0,37%, până la 71,14 dolari / baril (într-un baril încap circa 7 tone de petrol).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: