duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2020

Piețele financiare au întâmpinat cu entuziasm debutul oficial al tranziției de putere la Casa Albă, iar marii jucători au amplificat și veștile bune de pe fronul vaccinurilor anti COVID-19, propulsând indicele dow jones Industrial Average (DJIA) peste pragul de 30.000 de puncte, pentru prima dată în istoria Bursei din New York.

De asemeni, piața de capital a întâmpinat cu satisfacție și vestea că Janet Yellen, fostă președinte al Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA) va fi numită secretar al Trezoreriei de președintele ales Joe Biden.

DJIA a închis sesiunea de marți seara la 30.046 puncte, cu 1,54% mai sus decât închiderea precedentă. Și un alt indice american, S&P 500, a înregistrat un câștig de 1,62%.


Dow Jones (DJIA), poate cel mai important din lume pentru investitorii financiari, este cu 61% mai sus față de minimul de 18.592 puncte înregistrat în 23 martie, din cauza panicii stârnite de pandemie.

Nu este primul record istoric din acest an, ci al doilea în mai puțin de o lună, ceea ce ridică din nou, problema supra evaluării activelor, care ar putea duce la o noău corecție.

(Citiți și: „Vaccinul Pfizer și Joe Biden au dus la recorduri istorice indicii bursieri americani”)

Bursele asiatice au preluat sentimentul pozitiv marți dimineață, dar mai puțin impresionate: + 0,50% pentru indicele nikkei la Tokio și + 0,08% pentru Hang Seng Index, la Hong Kong.

Urmează „negocierile”: Joe Biden vrea impozite mai mari pe piață

„Lucrul principal este acum debutul oficial al Administraței Biden. Și că avem mari lichidități de la băncile centrale. (…) Mă aștept ca luna de miere dintre piețele financiare și Administrația Biden să continue până la învestirea din ianuarie”, a declarat Norihiro Fujito, șeful serviciului de strategie de la casa de investiții Mitsubishi UFJ Morgan Stanley, citat de Reuters.


Unul dintre argumentele pe care Joe Biden și-a construit campania a fost cel al impozitării mai mari a bogaților, dar și a câștigurilor din tranzacțiile bursiere.

Totuși, „sentimentele sunt foarte fierbinți după o lună accidentată pentru activele de risc și te întrebi dacă euforia nu va fi urmată de o retragere pe termen scurt”, spune și Kyle Rodda, analist la IG Australia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: