Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Record istoric al Bursei New York: Dow Jones la peste 30.000 de puncte
de Adrian N Ionescu , 25.11.2020
Piețele financiare au întâmpinat cu entuziasm debutul oficial al tranziției de putere la Casa Albă, iar marii jucători au amplificat și veștile bune de pe fronul vaccinurilor anti COVID-19, propulsând indicele dow jones Industrial Average (DJIA) peste pragul de 30.000 de puncte, pentru prima dată în istoria Bursei din New York.
De asemeni, piața de capital a întâmpinat cu satisfacție și vestea că Janet Yellen, fostă președinte al Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA) va fi numită secretar al Trezoreriei de președintele ales Joe Biden.
DJIA a închis sesiunea de marți seara la 30.046 puncte, cu 1,54% mai sus decât închiderea precedentă. Și un alt indice american, S&P 500, a înregistrat un câștig de 1,62%.
Dow Jones (DJIA), poate cel mai important din lume pentru investitorii financiari, este cu 61% mai sus față de minimul de 18.592 puncte înregistrat în 23 martie, din cauza panicii stârnite de pandemie.
Nu este primul record istoric din acest an, ci al doilea în mai puțin de o lună, ceea ce ridică din nou, problema supra evaluării activelor, care ar putea duce la o noău corecție.
(Citiți și: „Vaccinul Pfizer și Joe Biden au dus la recorduri istorice indicii bursieri americani”)
Bursele asiatice au preluat sentimentul pozitiv marți dimineață, dar mai puțin impresionate: + 0,50% pentru indicele nikkei la Tokio și + 0,08% pentru Hang Seng Index, la Hong Kong.
Urmează „negocierile”: Joe Biden vrea impozite mai mari pe piață
„Lucrul principal este acum debutul oficial al Administraței Biden. Și că avem mari lichidități de la băncile centrale. (…) Mă aștept ca luna de miere dintre piețele financiare și Administrația Biden să continue până la învestirea din ianuarie”, a declarat Norihiro Fujito, șeful serviciului de strategie de la casa de investiții Mitsubishi UFJ Morgan Stanley, citat de Reuters.
Unul dintre argumentele pe care Joe Biden și-a construit campania a fost cel al impozitării mai mari a bogaților, dar și a câștigurilor din tranzacțiile bursiere.
Totuși, „sentimentele sunt foarte fierbinți după o lună accidentată pentru activele de risc și te întrebi dacă euforia nu va fi urmată de o retragere pe termen scurt”, spune și Kyle Rodda, analist la IG Australia.