sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 decembrie, 2021

Oprirea Azomureș, principalul producător de îngrășăminte chimice, crește riscul reducerii producției agricole a României și pune la încercare o uriașă rețea de parteneriate agribusiness, în care este implicată compania din Târgu Mureș și alte entități românești ale Grupului Ameropa.

Ministerul Agriculturii evaluează impactul opririi activității si spune că va propune „măsuri concrete pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole primare și produse agroalimentare procesate, potrivit ministrului Adrian Chesnoiu.

Azomureș produce îngrășăminte pe bază de azot și asigură 50% din fertilizatorii necesari agriculturii românești.


Absența „fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%”, spune Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat.

Azomureș a anunțat, luni, că a început pregătirea pentru oprirea temporară a activităților de producție, din cauza prețurilor foarte mari la gaze naturale și electricitate.

Scumpirea energiei afectează siguranța alimentară

Azomureș Târgu Mureș este prima victimă importantă din industrie a scumpirii energiei, dar impactul opririi sale se propagă până la siguranța alimentară a populației.

„Nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității”, a declarat directorul general al Azomureș, Harri Kiiski.


Compania se așteaptă ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice care trebuie depășite, „deși situația incertă pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, a mai spus Harri Kiiski.

Anual, în România se cultivă circa 9,2 milioane hectare de teren arabil, „din care o pondere importantă o au culturile de bază care contribuie la siguranța alimentară a populației”, potrivit MADR.

Echilibrul subtil al afacerilor agricole – pus la încercare

„Vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați”, a mai ținut să precizeze directorul general al Azomureș. Nu întâmpător.

Implicațiile deciziei Azomureș sunt relevate de mecanismele agribusiness în care este inclusă compania. Azomureș face parte din Grupul Ameropa, care mai are în România, prin Ameropa Grains, și operatorul portuar Chimpex Constanța.

Ameropa este unul dintre cei mai mari integratori de agribusiness și exportatori de cereale și semințe oleaginoase din România, unde a dezvoltat o rețea cu 4.800 de parteneri, potrivit datelor furnizate de Mihai Panait, directorul general al Chimpex, într-un interviu pentru CRONICILE Curs de Guvernare.

De la 2.900 dintre aceștia  cumpără cereale, iar ceilalți se bazează pe Ameropa pentru inputuri – îngrășăminte, semințe, pesticite și combustibili.

„Azomureș produce îngrășăminte, Chimpex oferă facilitățile de depozitare și de export, iar Ameropa Grains este liantul care pune la dispoziția fermierilor serviciile, produsele și logistica necesare dezvoltării afacerii lor”, a declarat Mihai Panait în interviul din numărul pe august 2021 al CRONICILOR.

Ministerul Agriculturii caută măsuri

În replică la decizia Azomureș, MADR spune că evaluează impactul acesteia și că va propune „măsuri concrete pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole primare și produse agroalimentare procesate, potrivit ministrului Adrian Chesnoiu.

„O echipă de specialiști lucrează la identificarea unor soluții viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scăderea producției agricole și a limita efectele în evoluția prețurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor”, mai spune comunicatul MADR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: