joi

28 martie, 2024

24 septembrie, 2021

Îngrășăminte Azomureș

Scumpirea gazelor începe să provoace sincope majore industriei europene, care abia începuse să-și revină din șocul coronavirus. Industria chimică și în special companiile de îngrăşăminte au de suferit și își scad producția. Mai nou, subsidiara Borealis AG a grupului OMV a anunțat scăderea producției de amoniac.

Gazele naturale sunt cea mai importantă materie primă pentru industria chimică și mai ales pentru îngrășămintele pe bază de azot.


Mai departe, problemele se rostogolesc în afacerile din agricultură și industria alimentară, care „se pot confrunta cu penurie de îngrășăminte și cu creșterea prețurilor. Cel mai probabil, acestea se va reflecta în recolta din sezonul următor”, spune un raport al Fitch Ratings.

Harta problemelor din industria îngrșămintelor

Îngrășămintele asigură  20% din vânzările Borealis de aproape 7 miliarde de euro anul trecut, iar cele pe bază de amoniac sunt consistente, potrivit Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Anunțul Borealis vine după ce alte mari companii de îngrășăminte europene au redus producția de amoniac din cauza scumpirii gazelor.

Grupul norvegian Yara International ASA, una dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume, a anunțat săptămâna trecută că reduce cu 40% producția sa de amoniac din Europa.


Au urmat OCI din Olanda și OPZ din Ucraina, potrivit sursei citate.

Grupul american CF Industries Holdings a anunțat că scumpirea gazelor va determina oprirea producției la două uzine ale sale din Marea Britanie.

(Citiți și: „Scumpirea globală a gazelor naturale riscă să împiedice redresarea economică”)

În România, produc îngrășăminte chimice Azomureș, Donau Chem, Amonil, iar deficitul de gaze crește cel mai mult în comparație cu resut surselor de energie primară.

Jocurile globale ale Gazprom

Prețul gazelor naturale au crescut de peste 3,5 ori în acest an. Piața europeană a reclamat nivelului redus al stocurilor, determinat inclusiv de așteptările privind creșterea livrărilor prin Nord Stream 2.

Gazprom a anunțat însă că va scumpi gazele și „a răspuns cu livrări limitate la creșterea cererii,  datorată relansării economice și a factorilor legați de vreme”, potrivit unui raport al Fitch Ratings.

Reacția Gazprom, care livrează Europei o treime din gazele de care are nevoie, vine pe fondul competiției cu Asia pentru gazele naturale lichefiate, sublinează raportul Fitch.

Gazprom a vândut Chinei 5 miliarde de metri cubi de gaze, în virtutea unui acord pe 30 de ani semnat în 2014, care prevedea folosirea gazoductului „Puterea Siberiei”, potrivit datelor grupului rus.

Cereea asiatică de gaze lichefiate a îngrijorat și marile companii chimice americane, care au cerut adminsitrației să găsească soluții pentru limitarea exporturilor de gaze.

Totuși, Fitch crede că prețurile gazelor „se vor modera odată cu reducerea cererii sezoniere”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: